Filistin uyardı! Yahudi konutları yok olacak

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail tarafından inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerinin yok olacağı uyarısında bulundu.

DÜNYA 11.08.2019, 08:35 11.08.2019, 08:37
Filistin uyardı! Yahudi konutları yok olacak

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah şehri yakınlarında bulunan Celezon Filistin Mülteci Kampı’na ilk defa ziyaret gerçekleştirdi.

Abbas, mülteci kampında yaptığı konuşmada, "İsrail istediği kadar konut ve yerleşim birimi inşa edeceğini duyursun, hepsi bir gün yok olacaktır." ifadesini kullandı.

Filistinlilerin toprakların gerçek sahibi olduğuna dikkat çeken Abbas, “Buradaki Yahudi yerleşim birimlerinin tamamı yok olacak ve tarihin çöplüğüne yuvarlanacaktır. Bir gün anlayacaklar ki bu toprakların sahipleri vardır.” dedi.

"Filistinliler 5 bin yıldan beri burada"

Abbas, Filistinlilerin 5 bin yıldan beri tarihi Filistin coğrafyasının sahipleri olduğunu vurgulayarak, "Bu topraklar 5 bin yıl önce burada yaşayan Kenanlılarındır. Biz Filistinliler de Kenanlılarız." diye konuştu.

Filistinli şehitlerin 'terörist' olarak nitelendirilmesine göz yummayacaklarını kaydeden Abbas, İsrail’in şehit ve tutuklu ailelerinin maaşlarına dokunmasına izin vermeyeceklerini bildirdi.

Uzmanlara göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Celezon kampına gerçekleştirdiği ziyaret, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun perşembe günü kampa yakın Beit-İl Yahudi yerleşim birimine gerçekleştirdiği ziyarete karşılık vermeyi hedefliyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu, 8 Ağustos günü Beit-İl Yahudi yerleşim birimine gerçekleştirdiği ziyarette, inşa edilecek 650 yeni konutun temel atma törenine katılmıştı. Netanyahu, burada yaptığı açıklamada, amaçlarınının Yahudi halkının 'tarihi vatanlarındaki' varlığını kuvvetlendirmek olduğuna dikkat çekerek, hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria’nın büyük bir kısmını ilhak edeceği mesajını vermişti. 

2 bin 300 yeni konut inşası onaylanmıştı 

Barış Şimdi Hareketi tarafından yayımlanan raporda, İsrail Savunma Bakanlığına bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktiviteleri Koordinasyon Birimi (COGAT) bünyesindeki Sivil İdare Birimine bağlı Yüksek Planlama Kurulunun Batı Şeria'da 2 bin 300 yeni konut inşasını onayladığı aktarılmıştı. 

Kurulun ayrıca Batı Şeria'nın farklı yerlerinde daha önce inşa edilmiş 3 yerleşim birimini de onayladığına değinilen raporda, şu ifadeler kullanılmıştı:

"Yerleşim planlarının onaylanması, barış olasılığını ve iki devletli bir çözümü engellemeyi, Batı Şeria'nın bir kısmını veya tamamını İsrail'e ilhak etmeyi amaçlayan feci hükümet politikasının bir parçasıdır."

İsrail hükümeti inşa faaliyetlerini hızlandırdı

Başbakan Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki İsrail hükümeti, son dönemde işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşim birimi inşa faaliyetlerini hızlandırdı.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da 250'ye yakın yasa dışı Yahudi yerleşim birimi var. Bu yerlerde ikamet eden 400 binden fazla Yahudi yerleşimci, Batı Şeria'da işgal boyunduruğu altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zorlaştırıyor.

Yorumlar (0)