Filistin halkı Trump'ın planına karşı ayaklandı!

Filistin halkı, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı sözde Orta Doğu barış planına tepki gösterdi. Binlerce kişi, Gazze ve Batı Şeria'da protestolara katıldı. 

DÜNYA 29.01.2020, 15:42
Filistin halkı Trump'ın planına karşı ayaklandı!

ABD Başkanı Donald Trump, Filistin-İsrail meselesine "çözüm bulmak" iddiasıyla hazırlanan sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini açıklamıştı.

Filistin halkından sözde barış planına tepki geldi. 

Batı Şeria'nın merkezindeki Beytüllahim kentinde protestocular ile askerler karşı karşıya geldi. 

Polise taş atan eylemcilerin lastik yaktıkları da görüldü. Bunun üzerine İsrail askerleri, protestoculara göz yaşartıcı gaz ile müdahalede bulundu. 

Batı Şeria'nın Ramallah, Nablus ve El Halil kentlerinde de protestocular ile İsrail askerleri arasında arbede çıktı.

Askerler tarafından plastik ve gerçek mermilerle ateş açıldığı görüldü. 

Filistinli gruplar Gazze'de toplanacak

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Üyesi Azzam el-Ahmed, yakın bir zamanda Filistinli gruplar tarafından Gazze'de bir toplantı gerçekleştirileceğini bildirdi. 

Ahmed, Ramallah kentinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın kendisine tüm Filistinli grupların katılım göstereceği bir toplantıyı düzenleme görevi verdiğini söyledi. 

Fakat toplantının tarihine ilişkin henüz bilgi verilmedi. 

Hamas ve İslami Cihad'ın da toplantıya katılım göstereceğini kaydeden Ahmed, Filistin iç siyasetinde tekrar birlik sağlanması için fiili olarak harekete geçilmiş olacağını ifade etti. 

Trump'ın sözde "Yüzyılın Barış Planı"

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını uluslararası kamuoyuna açıklamıştı.

Sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğu tehdidinde bulunmuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise planı "İsrail için çok büyük ve tarihi bir kazanım" şeklinde değerlendirmişti.

Yorumlar (0)