Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail heyetiyle bir araya geldi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas içinde 2 bakanın da yer aldığı İsrail heyetiyle Ramallah’ta bulunan Devlet Başkanlığı Konutu’nda görüştü. Heyette Bölgesel İşbirliği Bakanı Issawi Frej ve İsrail’in Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz da yer aldı.

DÜNYA 04.10.2021, 10:39 04.10.2021, 17:59
Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail heyetiyle bir araya geldi

Filistin’in resmi haber ajansı WAFA'nın bildirdiğine göre, Abbas, Batı Şeria'ya gelen Nitzan Horowitz, Issawi Frej ve onlara eşlik eden heyet ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Abbas yapılan görüşmede, yıllardır söylediği taleplerini yeniden dile getirdi. İsrail'in yıllardır sürdürdüğü işgale ve çeşitli bölgelerde uygulamaya konan Yahudi yerleşim birimleri inşa faaliyetlerinin son verilmesi ayrıca iki ülke arasında hem adil ve hem de kapsamlı bir barışın sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

İsrail’in insanlık dışı bir şekilde Filistinlilerin evlerini yıkmasına ve Kudüs’ten dışarı sürmeye çalışmalarına hemen son vermesi gerektiğini vurgulayan Filistin Devlet Başkanı, İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli yurttaşlar öne konularak gerginlik yaratılması politikasını da yanlış bulduğunu dile getirdi.

Görüşme sıcak bir havada geçti

İsrail’de başbakanlık görevini yürüten Naftali Bennet’in liderlik ettiği koalisyon hükümetinin ortaklarından oluşan İsrail heyeti de hem işgalin sona erdirilmesini, hem de iki devletli bir çözümü destekleyen davranışlarını devam ettirerek ortak işbirliği yapma konusundaki benzer fikirlerini iletti.  

Başkan Mahmud Abbas, 29 Ağustos tarihinde Ramallah’ta İsrail Savunma Bakanı olarak görev yapan Benny Gantz ile gerçekleştirdiği görüşmede İsrail-Filistin ilişkilerinin her yönüyle masaya yatırılarak değerlendirildiğini söylemişti.

 Bu görüşmeler doğrultusunda İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da 12 Temmuz’daki görüşmede Abbas'a, iki ülke arasında olması gereken diyaloğu yeniden başlatmanın doğru olacağını belirtmişti.

 İki ülke arasında gerçekleşen barış görüşmeleri İsrail’in reddettiği "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına son vermeyi" maddesini kabul etmemesi sebebiyle Nisan 2014'te sona ermişti.

Yorumlar (0)