Fetva: Koronadan ölen şehittir, cenazesi yıkanmaz...

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) cansız bedenden de bulaşabileceğinin bilim insanlarınca açıklanmasından sonra cenaze törenleri ile ilgili düzenlemeler yapılıyor. Son olarak Fas'ta, koronavirüs nedeniyle ölenlerin naaşının yıkanmaması fetvası çıktı. Hızını alamayan kurul, ölenleri de şehit ilan etti.

DÜNYA 25.04.2020, 18:53
Fetva: Koronadan ölen şehittir, cenazesi yıkanmaz...

Fas Yüksek Bilim Kurulu, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisi (küresel salgın) sebebiyle hayatını kaybedenlerin naaşının, salgının yayılmaması için yıkanmayabileceğini belirtti.

Bakanlık, Fetva Kurulu'na başvurdu!

Fas Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüsten (Covid-19) dolayı yaşamını yitirenlerin yıkanması konusunda fetva vermesi için Fetva Kurulu'na talepte bulundu.

Fas'ta fetva işlerinden sorumlu olan Fetva Kurulu, Fas Sağlık Bakanlığının talebini ayrıntılı bir şekilde inceleyip değerlendirmeye aldı.

Fetva Kurulu'ndan çifte karar!

Sağlık Bakanlığının Covid-19 ile ilgili aktardığı bilgileri de inceleyen Fetva Kurulu, yazılı bir açıklama yaparak "İslam'ın, bireylerin sıhhatini önemsediği ve insanların hayatını tehlikeye atacak herhangi bir hastalığa maruz kalmalarını istemediği" kaydedildi.

Fetva Kurulu, yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin cenazelerinin, yıkama işlemini yapanlar üzerinde tehlike oluşturduğunun tıbbi açıdan netlik kazandığını, bu yüzden de cenazelerin yıkanmamasının caiz olduğunu bildirdi.

Açıklamada, koronavirüs dolayısıyla yaşamını yitirenlerin şehit hükmünde olacağı aktarıldı.

Kurul ayrıca cenazelerin yıkanmasına gerek olmayışını, şehitlik makamına da dayandırdı.

Can kaybı ve vaka sayısı

Diğer taraftan Fas Sağlık Bakanlığı, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısının 159'a, vaka sayısının ise 3889'a yükseldiğini açıkladı.

Yorumlar (0)