Fed ve Çin, emtia piyasasında tozu dumana kattı 

Fed’in faiz beklentilerini artırması sonrasında bazı metallerle emtialarda düşüş yaşanırken dolar da yükseldi. 

DÜNYA 21.06.2021, 13:12 22.06.2021, 09:14
Fed ve Çin, emtia piyasasında tozu dumana kattı 

Emtia piyasasında geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yapılan öngörüler ve Çin’in emtia fiyatlarındaki artışa karşı aldığı önlemler sebebiyle sert düşüşler yaşandı. Analistler, küresel ekonomiyi desteklemek amacıyla verilen teşviklerin geri çekileceği beklentisi ile yarışın özellikle son haftalarda duraksadığını belirtti. 

Bakırda yoğun satış yaşandı 

Çin’in, yükselen emtia fiyatını kontrol altına almak amacıyla devlet rezervlerini kullanmaya hazırlandığını duyurması da bakır başta olmak üzere bazı metallerin çok fazla satılmasını sağladı. Geçtiğimiz hafta platin yüzde 9,8, paladyum yüzde 13, gümüş yüzde 7,6 altın yüzde 6 ve bakır da yüzde 6,9 değer kaybetti. Altının onsu ise 9 Mart 2020’den bu yana en kötü performansını sergiledi. Analistlere göre Çin’in talebinin azalması, fiyatları düşüren en önemli etken oldu. 



Brent petrol, kazandırmaya devam etti 

Brent petrolün varil fiyatı ise üst üste 4. kez yükseldi. 22 Nisan 2019’den bu yana en yüksek seviyeyi gören petrol, bir haftada yüzde 0,7 artış yaşadı ve 74,4 dolara yükseldi. 

ABD’nin ticari ham petrol stoklarındaki azalışı bildirmesi ve ülkede talebin artması sebebiyle Uluslararası Enerji Ajansı, yılın ikinci yarısı ve gelecek seneye ilişkin talebin yükseliş yaşayacağı konusunda hemfikir oldu. Bu da petrolün fiyatının daha da artacağı anlamına geliyor. 

Tarım emtialarında satış dalgası yaşanıyor 

Tarım emtialarında ise geçen hafta, satış dalgası yaşandı. İhracat düşüşü, üretimin fazla olacağı ve hava koşullarının da olumsuz seyredeceği yönündeki düşünceler, satışları artırdı. Satış baskısının hızlı olduğu tarım emtialarında soya fasulyesi yüzde 8,7, şeker yüzde 5,4, mısır yüzde 7,1, pamuk yüzde 4,4, kahve yüzde 4,8 ve buğday da yüzde 2,9 kayıp yaşadı. 

Yorumlar (0)