FED toplantısı sona erdi: Bilanço daraltma kararı çıktı

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yapılan son toplantısına ait olduğu belirtilen tutanaklar yayımlandı. Fed üyeleri genel anlamda, aylık 95 milyar dolar civarında bilançonun daraltılmasına ilişkin bir plan üzerinde anlaştılar.

DÜNYA 07.04.2022, 14:45 07.04.2022, 14:50
FED toplantısı sona erdi: Bilanço daraltma kararı çıktı

15-16 Mart 2022 tarihlerinde Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından gerçekleştirilen son toplantıyla ilgili toplantı tutanakları yayımlandı.

95 milyon dolarlık bilanço daraltması kararı

Söz konusu 95 milyar dolar civarında aylık bilanço daraltmanın uygun olacağı kaydedildi. Pek çok yetkilinin bir veya daha çok 50 baz puanlık artışın garanti olduğu yönünde fikir belirttiği de ifade edildi.

Varlık alımı azaltılmasına ilişkin nihai bir anlaşma olmasa bile katılımcılar, "büyük bir ilerleme" sağlandığını kaydettiler ve bilançonun daraltılmasının, 3-4 Mayıs'ta gerçekleşecek FOMC toplantısındaki karar ile başlayabileceğini aktardılar.

Ayrıca tutanaklar, Fed üyelerinin finansal ve ekonomik koşullara bağlı olmak üzere daha sıkı politika duruşunun lazım olabileceğini dikkate aldıklarını dile getirdi. Bütün katılımcılar, uzun vadeli enflasyon bekleyişinde ve enflasyon baskılarında daha çok yukarı yönlü risklere karşı dikkatli olunması yönünde vurgu yaparken, katılımcılardan bazıları ise 50 baz puanlık bir artırımı seçebileceklerini kaydettiler.  

FOMC üyesi olanların büyük bir bölümü, gelecek dönemde yapılacak toplantılarda, federal faiz oranının bir ya da daha çok defa 50 baz puan artırılmasının, enflasyon baskılarının yoğun ya da yüksek olmaya devam etmeleri durumunda, uygun olabileceğini belirttiler. 

FED 25 baz puan faiz artırmıştı

ABD Merkez Bankası (Fed), 16 Mart’ta Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında, Kasım 2018’den beri ilk defa faiz artışı kararı alarak 25 baz puan politika faizini artırmıştı. Bu karar ile birlikte Fed, faizi yüzde 0,25-0,50 aralığına çıkarmıştı.

Yorumlar (0)