FBI'ın Facebook kaygısı

FBI Direktörü Christopher Wray, Facebook'un geçmeyi planladığı uçtan uca şifreleme sistemini eleştirerek bunun kötü amaçlı kişilerce suistimal edilebileceğini öne sürdü.

DÜNYA 05.10.2019, 13:28 05.10.2019, 13:46
FBI'ın Facebook kaygısı

FBI Direktörü Christopher Wray dün yaptığı açıklamada, Facebook'un popüler mesajlaşma programını şifreleme konusundaki önerisinin, platformdaki “sapıklar ve çocuk pornografların hayallerini gerçekleştirmesi” anlamına geleceğini söyledi.

En üst düzey Adalet Bakanlığı yetkililerinden biri olan Wray, Facebook’un planının Amerikan halkı ya da temsilcilerinin değil şirketin sahipleri tarafından "kanunsuz bir alan" yarattığını söyledi.

Facebook, platformunda çok çeşitli iletişim alanlarında şifrelemeyi hedefliyor. Wray'in konuşması ABD, Avustralya, İngiltere gibi birçok farklı ülkenin her gün milyarlarca mesaj atan insanların dijital korumalarını zayıflatma yönündeki çabalarından dolayı Facebook üzerindeki baskıyı artırıyor. Hükûmetler, şifrelemelerin artması sonucu istedikleri bilgileri alamayacaklarını söyleyip çeşitli mesajlaşma platformlarına baskı uyguluyor.

Wray, kanun uygulayıcıların şifrelemeyi önleyebilmelerine ilişkin herhangi bir yöntem önermedi ve “şirketlerin kendilerini en iyi şekilde yerleştirdiklerini” söyleyerek herhangi bir teklif vermekten kaçındı. Wray sözlerinde “Kötü adamları bulma ve kurtarılması gereken çocukları bulma yeteneğini kaybedeceğiz” ifadelerini kullandı.

Apple gibi yaparlarsa kötü olur

Wray’den sonra konuşan Adalet Bakanlığı’nın 2 numaralı yetkilisi de, Apple'ın uçtan uca şifreleme sistemini kullandığını ve geçen sene çocuk istismarı hakkında sadece 43 ipucu verdiğini söyledi. Yetkili, geçtiğimiz sene Facebook'un küresel olarak 16 milyon çocuk istismarı ipucunu bildirdiğini ve eğer Facebook mesajlaşma programını Apple'ın yaptığı gibi şifrelerse, bu sayının yüzde 70 kadar düşebileceğini söyledi.

Bir hukukçunun sorduğu “Apple'ın sihirli bir şekilde çocuk sömürüsünün olmadığı platformları koyduğunu varsayalım mı? Ya da uçtan uca şifrelemeye sahip şirketler, bu platformlarda meydana gelen zararlı yasadışı faaliyet göremezler mi ve uçtan uca şifrelemeyi dağıtarak gözlerini kaçırmayı seçtiler mi?” sorularına ise cevap gelmedi.

Şifreleme tartışmaları

Şifreleme konusundaki tartışmalar 25 yıldan fazla bir süredir devam ediyor, ancak büyük teknoloji şirketleri platformlarındaki mesajları ve telefonlardaki verileri otomatik olarak şifrelemeye doğru ilerlerken yetkililerin kaygıları arttı.

Geçmişte, yetkililer terörizm tehdidini öne sürerek şifrelemeyi kaldırma isteğinde bulundular. Ancak DEAŞ ve el Kaide gibi marjinal gruplar manşetlerden çıktığından, hükûmetler çocuklara yönelik taciz tehdidini öne sürerek şifrelenmiş cihazlara “yasal erişim” için farklı bir mücadele başlatıyor.

Facebook'un kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Mark Zuckerberg tarafından bu yıl açıklanan gizlilik odaklı hamle, Facebook her yıl çocuk istismarı görüntüleri hakkında milyonlarca ipucu sağladığından devlet yetkililerince şaşkınlığa sebep olmuştu. Şirketin Perşembe günü yaptığı haftalık soru-cevap yayınında konuşan Zuckerberg ise, alınan uçtan uca şifreleme kararının “iyimser” olduğunu söyleyerek Facebook'un seçim müdahalesiyle mücadelede kullandığı aynı araçları kullanarak şifreli sistemlerde bile sapıkları ve diğer kötü niyetli kişileri tanımlayabileceğini söyledi.

Birçok kişi Facebook’un gizlilik ve güvenlik için gösterdiği çabayı takdir ediyor. Akademisyenler, uzmanlar, insan hakları savunucuları ve gizlilik grupları özel iletişim ortamındaki korumaları önlemenin tüm interneti daha az güvenli hâle getirebilecek ve milyarlarca kullanıcıyı hükûmet gözetimine maruz bırakabilecek tehlikeli açıklar yaratabileceğinden endişe duyuyor.

Yorumlar (0)