Fas'tan İspanya'ya göçmen akını: Son 24 saatte 5 bin göçmen

Son bir gün içinde 5 bine yakın Faslı göçmenin, yüzerek veya dalgakıranların olduğu bölgeden yürüyerek İspanya'nın Ceuta kentine geçtiği aktarıldı. 

DÜNYA 18.05.2021, 10:08
Fas'tan İspanya'ya göçmen akını: Son 24 saatte 5 bin göçmen

İspanya’ya, aralarında 700’e yakın çocuğun ve geniş ailelerin bulunduğu 5 bine yakın Faslı göçmen İspanya’ya doğru akın etti.

1 kişi hayatını kaybetti

İddialara göre, 5 bine yakın düzensiz Faslı göçmenin, 17 Mayıs'ta gece yarısı saatlerinde bazılarının yüzerek, bazılarının Tarajal dalgakıranının bulunduğu yerden yürüyerek Ceuta kentine geçtiği ve burada 1 düzensiz göçmenin boğularak yaşamını yitirdiği bildirildi.

Faslı güvenlik görevlilerinin, göçmenlerin geçişini engellemek açısından hiçbir şey yapmadığı öne sürülürken, yalnızca bir gün içindeki düzensiz göçmen akınının ardından Ceuta kentindeki göçmen barınma merkezlerinde yer kalmadığı açıklandı. Öte yandan Kovid-19 tedbirleri sebebiyle bazı düzensiz göçmenlerin, Ceuta kentindeki sanayi sitelerinin depolarında tutulduğu öne sürüldü.

“Fas’a geri gönderilecekler”

Konuya ilişkin açıklama yapan İspanya Dışişleri Bakanı Arancha G. Laya, Ceuta kentinin sınırında güvenliği sağlama ve ülkeye yasa dışı giriş yapan düzensiz göçmenlerin Fas'a geri gönderilmeleri konusunda gerekli tedbirlerini aldıklarını açıkladı.

Basında iddia edilen "Söz konusu göçmen akınının, Fas devletinin, İspanya'ya diplomatik yollardan baskı yapma çabasından kaynaklandığına" yönelik iddialara cevap veren Dışişleri Bakanı Laya, "Bunların hiçbir kanıtı yok." cevabını verdi ve şunları söyledi:

"Bu duruma, iki devlet arasındaki anlaşmazlıklar sebep olamaz. Bir insanlık eylemine refleks olarak çocukların ve gençlerin hayatlarının, gönüllü bir biçimde tehlikeye atılabileceğini düşünmüyorum. Fas devleti ile iyi komşuluk ilişkilerinin devam edebilmesi için göç sorununa karşı iş birliği temel önemdedir."

Fas-İspanya arasında diplomatik kriz

Batı Sahra olayı sebebiyle son dönemlerde ciddi gerginliklerin yaşandığı Fas-İspanya ilişkileri, 22 Nisan’da İspanya'daki sol koalisyon hükümetinin Polisario Cephesi Genel Sekreteri İbrahim Gali'yi, Kovid-19 rahatsızlığından dolayı tedavi görmesi için ülkeye gizlice getirip Logrono’daki bir hastaneye kaldırmasıyla diplomatik bir krize dönüşmüştü.

2021 yılında Fas'tan İspanya’nın Ceuta kentine yüzerek yapılan son göçmen akını 25-26 Nisan’da yaşanmış, 40'ı çocuk 149 Faslı düzensiz göçmen sınır bölgesinden Ceuta'ya geçmişti.

Yorumlar (0)