Farkındalık çalışması: "Kısırlaştırılmış bir Uygur Türkü kadın tarafından üretildi"

Çin'de 500 bin Uygur Türkü'nün zorunlu işçiliğinden yararlanan markalara boykot çağrısında yapmak için aksiyona geçen Belçika Uygur Derneği mensubu Esma Gün, bir farkındalık çalışması gerçekleşti.

DÜNYA 02.01.2021, 23:49
Farkındalık çalışması: "Kısırlaştırılmış bir Uygur Türkü kadın tarafından üretildi"

Belçika Uygur Derneği'ne üye olan 22 yaşındaki senarist Esma Gün, Çin'deki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan Uygur Türklerinin mecburi işçiliğinden yararlanan markalara boykot çağrısı yapmak için bir kampanyaya başladı. 

Genç eylemci, markaların dergi çekimlerinden ilham aldığı kampanyada, reklamı yapılan ürün açıklamalarına, "Bu ürün toplama kampında üretildi.", "Kısırlaştırılmış bir Uygur Türkü kadın tarafından üretildi.", "Yüzde 100 Uygur Türkü malıdır." biçiminde dikkat çekici kelimeler kullandı. 

Kişisel sosyal medya hesabı üzerinden kampanyanın görsellerini paylaşan Gün, "Favoriniz olan bir mağazadan giysi almadan evvel bir kez daha düşünün." ifadelerini kullandı.

Kampanyanın maksadının insanlara bilinçli tüketimi aşılamak olduğunu kaydeden Gün, "Bilinçli tüketim için markaları boykot etmek ilk adım olabilir. Neticede bizlerin verdiği paralar ile güçlenen firmalardan söz ediyoruz. Onlara para vermeyi kestiğimiz anda, büyük bir farkındalık oluşturmuş olacağız. 'Ben o ürünü almayınca fark oluşmaz.' demeyin. Bir kişi dahi alışkanlıklarında ufak bir değişikliğe gitse, ne kadar büyük farklar yaratabileceğimizi tahmin edebiliyor musunuz? Bütün büyük şeyler, küçük adımlarla başlar. Hep beraber bu zulme son verebiliriz." dedi.

Genç kadın, "Bu fikrimizden evvel Uygur Türklerinin yaşadığı zulme farkındalık oluşturmak için başka bir çekim daha gerçekleştirmiştim ve bir görselin ne kadar çok etki yaratabildiğini ilk o zaman anlamıştım. İnsanlar Uygur Türklerinin yaşadığı zulmü bir anda unuttu. Artık insanlar haber okumaktan hoşlanmıyorlar. Bu şekilde bir çekim gerçekleştirerek, yaşadığımız gerçeği farklı bir biçimde insanlara göstermek istedim." dedi. 

Esma Gün, 'Bir Milyon Uygur Türkü Toplama Kampında' adlı bir belgesel çekmişti.



Dünya çapında bilinen markalar Çin pamuğunu kullanıyor

Araştırmacı Adrian Zenz'in araştırmalarına göre 500 bin Uygur Türkü, Çin pamuğunun yüzde 85'inin imal edildiği bölgede bulunan pamuk tarlalarında zorla çalışmak durumunda bırakılıyor. 

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından geçtiğimiz haftalarda yayımlanan raporda, dünya çapında bilinen 83 markanın Uygur Türklerinin zorunlu işçiliğinden yararlandığını açıklanmıştı.

Yorumlar (0)