Fanatik Yahudiler Mescid-i Aksa'yı bastı

İsrail polisinin koruduğu 100'den fazla fanatik Yahudi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'nın avlusunu bastı.

DÜNYA 11.12.2019, 14:36
Fanatik Yahudiler Mescid-i Aksa'yı bastı

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisi eşliğindeki 108 fanatik Yahudi'nin, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'nın güneybatısında bulunan El-Meğaribe (Fas) Kapısı'ndan girerek Harem-i Şerif'e baskın düzenlediği bildirildi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, baskına katılanlar arasında çok sayıda üniformalı kadın asker ile bazı istihbarat elemanlarının olduğu vurgulandı.

Fanatik Yahudiler, İsrail polisi korumalığında zaman zaman Mescid-i Aksa'nın avlusuna giriyor. Bu durum sık sık bölgede gerginliğin tırmanmasına ve Filistinliler ile İsrail polisi arasında arbede yaşanmasına sebep oluyor.

Mescid-i Aksa kime bağlı?

İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te barış antlaşması imzalanmış, antlaşmaya göre "Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar", Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı "Kudüs İslami Vakıflar İdaresi"nin himayesine girmişti.

İşgalci İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri bitmiyor

Yahudiler, daha önce Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin izni dahilinde Mescid-i Aksa'yı ziyaret edebiliyorlardı. İzin ile Mescid-i Aksa'ya giren Yahudiler, 2003'ten bu yana Vakıflar İdaresinin egemenliğini ihlal ederek İsrail'in tek taraflı kararı çerçevesinde polis eşliğinde Müslümanların kutsal mabedine baskın düzenliyor.

Neden "baskın" deniliyor?

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi ise işgalci İsrail makamlarının antlaşmaya aykırı ve bu tek taraflı kanunsuz kararını tanımıyor. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğini ihlal edici bu tür girişleri ise "baskın" olarak değerlendiriyor.

Müslümanların ilk kıblesi

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğinden dolayı büyük önem taşıyor.

Yahudiler için Mescid-i Aksa neden önemli?

Mescid-i Aksa sadece Müslümanlar için değil, Yahudiler için de büyük önem taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi, Kubbetu's Sahra Camisi, müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi'nin altında, "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğunu" ileri sürüyorlar ve bu iddiaya paralel olarak kazı çalışmaları yapıyorlar. Yahudiler, Mescid-i Aksa'da kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyorlar.

Yorumlar (0)