Falcon 9 infilak etti, kapsül okyanusa indi

Elon Musk'a ait SpaceX şirketi, Falcon 9 roketiyle ilk acil durum manevrasını başarıyla tamamladı. Roket fırlatılışından 1 dakika 20 saniye sonra infilak ettirilirken, iki adet mankeni taşıyan "Dragon" adı verilen kapsül paraşütle Florida'nın 30 kilometre açıklarında denize indi.

DÜNYA 20.01.2020, 15:59
Falcon 9 infilak etti, kapsül okyanusa indi

Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde gerçekleştirilen deneme, SpaceX'in Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot taşıyabilmesi için Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) izin alma sürecinde son büyük aşama olarak nitelendiriliyordu.

Elon Musk'ın sahip olduğu SpaceX şirketinin 2020'nin sonlarına doğru uzaya astronot ve kargo taşıması hedefleniyordu. Ancak, dünkü testin akabininde uçuşların yaz aylarında başlayabileceği düşünülüyor.

"Kapsül 40 kilometre yukarıdaydı!"

Test sırasında roket ateşlendikten sonra acil durum senaryosu uyarınca görev sonlandırıldı. Dragon kapsülü kaçış motorlarını ateşleyerek aerodinamik stabilitesini kaybeden ve infilak ederek büyük bir alev topuna dönüşen roketten uzaklaştı ve bir süre gökyüzünde tırmanmaya devam ettikten sonra sorunsuz bir şekilde paraşütleriyle denize indi. Kapsül, daha sonra SpaceX ve Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından karaya çıkarıldı.

Testten sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Elon Musk, "Fırlatma iptal işlemi sırasında Dragon'un hızı, 2,2 Mach, yani ses hızının iki katından fazlaydı. Dragon, 131.000 feet (40 kilometre) yüksekliğe çıktı. Bu tipik bir yolcu uçağının çıktığı yüksekliğin üç katı" ifadesinde bulundu.

Acil durum sisteminin önemi

2018 yılında Rus kozmonot Aleksey Ovçinin ve NASA'da görevli uçuş mühendisi Nick Hague'ı Uluslararası Uzay İstasyonu'na taşıyan Soyuz roketi, fırlatılıştan iki dakika sonra arızalanmış, Ovçinin ve Hague kapsülde bulunan acil durum mekanizması sayesinde yere inmeyi başarmışlardı.

1986 yılında gerçekleşen üzücü olayda ise Challenger uzay mekiği fırlatılışından 72 saniye yakıt sızıntısı sebebiyle infilak ederken acil durum sistemine sahip olmadığı için mekikte bulunan yedi astronot yaşamını yitirmişti.

Yorumlar (0)