Facebook’un isim değiştirmesi çok konuşuldu, ancak o ilk değil

Facebook’un efsanevi kurucusu dünyanın sayılı zenginlerinden Mark Zuckerberg, kurucusu ve CEO’su olduğu dünya çapındaki şirketin adının ‘Meta’ olarak değiştirileceğini duyurmasıyla yepyeni bir dönem başladı. Daha önce dünya çapındaki birçok firma da isim değişikliğine gitmişti. İşte onlar…

DÜNYA 29.10.2021, 17:50
Facebook’un isim değiştirmesi çok konuşuldu, ancak o ilk değil

 GOOGLE-BACKRUB

Dünyaca ünlü arama motoru Google’un kurucuları Serget Brin ve Larry Page 1996 yılındaki sitenin ilk versiyonuna 'BackRub' ismini vermişlerdi.

O dönem sadece web’in ‘geri bağlantıları’nın analizi için bu isme karar verdiklerini söyleyen ortaklar, daha sonra çok büyük sayıda verinin indekslenmesinin ardından yeni bir isim aradılar. 15 Eylül 1997’den itibaren de Google ismini kullanmaya başladılar.

 PEPSI-BRAD'S DRİNK

Bu dünyaca çapındaki içecek markasının hikayesi Caleb Bradham isimli Kuzey Carolina’lı bir eczacının gazlı bir içecek geliştirdiği 1893 yıllarına kadar uzanıyor. Kendi eczanesinde içeceği servis eden Bradham, daha sonra ürününü daha da geliştirdi.  1898’de ‘Brad’s Dink’ adlı içeceğin adı ‘Pepsi’ olarak değiştirildi ve dünyanın en önemli markalarından biri oldu.  

APPLE-APPLE COMPUTERS

Kuruluşu 1976 yılına dayanan ve bugün Apple olarak bilinen teknoloji devinin adı ilk olarak Apple Computers’dı. Steve Wozniak, Steve Jobs ve Ronald Wayne’in kurduğu firma, 2007’de adından bilgisayar kelimesini çıkartıp ‘Apple’ adını aldı.

AOL-QUANTUM COMPUTER SERVİCES

1990'lı yılların ortalarında İnternet'in ilk öncülerinden biri olan AOL firmasının adı birkaç kez değişti.  İlk olarak Control Video Corporation adını alan şirket, daha sonra Quantum Computer Services adıyla dünyada tanındı. Daha sonra America Online adını alan marka, en son olarak AOL adıyla faaliyetlerini hala devam ettiriyor.

SONY-TOKYO TSUSHİN KOGYO

1946 yılında Tokyo Tsushin Kogyo adı ile kurulan ve Japonya’nın ilk kayıt cihazını üreten bir radyo tamirhanesi olarak faaliyete geçti. 1958’de ise şirketin kurucuları firmanın adının Sony Corporation olarak değiştirilmesine karar verdiler. Buna sebep olarak da telaffuzunun daha kolay ve şirket değerleri olan ‘özgürlük ve açık fikirlilik’ olduğu belirtildi.

 2021 Nisan ayına gelindiğinde ise ise markanın adı Sony Group Corp. olarak yeniden güncellendi.

YAHOO-JERRY VE DAVİD'İN WORLD WİDE WEB REHBERİ

1994 yılının Ocak ayında iki girişimci David Filo ve Jerry Yang bir site kurarak adını ‘Jerry ve David'in World Wide Web Rehberi’ olarak belirlediler. İlk isimleriyle büyüyemeyeceklerini öngörerek yeni isim ararken Yahoo’yu buldular ve bu ismin daha önce kullanılması üzerine sonuna bir ünlem ekleyerek yollarına devam ettiler.

NIKE-BLUE RİBBON SPORTS

Adını Yunan zafer tanrıçasından alan Nike markasının orijinal ismi 'Blue Ribbon Sports' idi. Ocak 1954 yılında faaliyetlerine başlayan marka Oregon'da Japon ayakkabı üreticisi Onitsuka Tiger'ın distribütörü olarak çalıştı. 30 Mayıs 1971’de ise şu anki ismini aldı.

INSTAGRAM-BURBN

Instagram uygulamasının ilk isminin 'Burbn’ olduğunu çok az kişi bilir. İlk geliştirildiğinde çok fazla sistem sorunu yaşayan uygulama daha sonra 12 Ekim 2010’da Instagram adını alarak basit bir fotoğraf paylaşım sitesi olarak dünya ile tanıştı.  

IBM-COMPUTİNG TABULATİNG RECORDİNG CORPORATİON

Çok uluslu bir bilgisayar firması olan IBM, birkaç şirketin bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. 1911 yılında hepsi Computing Tabulating Recording Corporation adı altında birleşti. Ancak şirketin isminin çok karışık olması nedeniyle Uluslararası İş Makineleri (IBM) olarak yeni bir isim alarak yoluna devam etti.

Yorumlar (0)