F-35 oyunu ABD’ye pahalıya patladı

Rusya’dan alınan S-400’ler sebebiyle F-35 savaş uçağı projesinden Türkiye’yi çıkaran ABD’ye söz konusu uçakları güncellemenin maliyeti 2 milyar dolar daha ek yük getirdi.

DÜNYA 21.03.2021, 09:53 21.03.2021, 18:13
F-35 oyunu ABD’ye pahalıya patladı

ABD Sayıştayı’nın son açıkladığı raporuna göre F-35 savaş uçaklarını güncellemenin masrafı 2 milyar dolar daha arttı.

Sayıştay tarafından ABD kongresine sunulan yıllık raporda F-35 savaş uçaklarının her 6 ayda bir baştan güncelleme projesinin ülkeye 2 milyar dolarlık ek maliyet getirdiği bildirildi.

Gerçekçi olmayan bir program

Söz konusu raporda F-35 savaş uçaklarının “Block 4” yazılım ve donanım modernizasyonu çalışmalarının güncellenmesi planının Pentagon ve Lockheed Martin firması tarafından takip edilemediklerine ve gerçekçi olmayan programın 2 milyar dolar gibi bir ek maliyetin yanı sıra gecikmelere de sebep olduğu vurgulandı.

Bugüne dek 398 milyar dolar harcanan ve 20 yıldır devam eden programa yönelik açıklanan raporda F-35 savaş uçaklarının ne zaman teslim edileceğinin de kesin olarak belirlenemediği kaydedildi.

Planlandığı gibi yürümüyor

F-35 programının planlandığı gibi yürümediği belirtilerek üç yıldan daha uzun bir zamandır Block 4'ün geliştirilmesinin içinde olunduğu ancak henüz yeterli seviyede yetenekler sunamadığı ifade edildi.

F-35 programı ile ilgili olarak 1,72 trilyon dolarlık ‘yaşam döngüsü’ maliyetine ilişkin endişelere işaret edilerek Block 4 programının halihazırda tahmini maliyetinin 14 milyar dolar olduğu ve bunun ABD’nin diğer kuvvetlerinin programlarından daha fazla paraya mal olduğu açıklandı.

Yorumlar (0)