Eylemcilere karşı av tüfeğiyle saçma kullanıyorlar!

BM Irak Özel Temsilcisi, ülkedeki protestolarda eylemcilere av tüfekleriyle saçma sıkılmasını "lanetlediğini" açıkladı.

DÜNYA 17.02.2020, 16:11
Eylemcilere karşı av tüfeğiyle saçma kullanıyorlar!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert, geçtiğimiz günlerde Irak'ta barışçıl bir şekilde protesto düzenleyen eylemcilere av tüfekleriyle ateş açılmasını ve saçma kullanılmasını "lanetlediğini" açıkladı.

Kerbela'da yaralanan 150 kişi anımsatıldı

BM Irak'a Yardım Misyonu (UNAMI), başkent Bağdat'ta 14-16 Şubat'ta düzenlenen protestolar sırasında eylemcilerin av tüfekleri, taşlar ve yangın bombalarıyla hedef alındığını, en az 50 kişinin yaralandığını farklı kaynaklardan doğruladığını açıklamıştı. UNAMI, Ocak ayında Kerbela'da düzenlenen bir eylem esnasında en az 150 kişinin daha yaralandığını anımsattı.

"Barışçıl eylemciler her daim korunmalıdır"

BM Irak Özel Temsilcisi Hennis-Plasschaert ise kimliği belirsiz gruplar tarafından eylemcilere yönelik orantısız güç kullanımını "bir an önce ve kararlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken korkunç bir güvenlik sorunu" olarak niteledi. BM Irak Özel Temsilcisi, "Barışçıl eylemciler her daim korunmalıdır" dedi.

Iraklı yetkililer, BM cephesinden gelen eleştirilere herhangi bir yorum yapmadı.

Irak'ta neler oluyor?

Irak, 2003'de Saddam Hüseyin'in devrilmesinden beri en büyük toplumsal krizini yaşıyor. Aylardır süren ve ülkedeki siyasi yöneticilerinin tamamının istifasını isteyen protestolarda 500'e yakın kişi hayatını kaybederken binlerce Iraklı yaralandı. İran ve ABD'nin ülkenin iç işlerine karışmasının engellenmesini isteyen eylemciler, hayat standartlarının da düzeltilmesini istiyor.

Allavi baştan reddedildi

Adil Abdülmehdi'nin protestolar yüzünden istifa etmesinin ardından yeni başbakan olarak atanan Muhammed Tevfik Allavi, Cumartesi günü yaptığı açıklamada bir sonraki hafta (bu hafta) yeni bir hükümetin kurulacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından atanan Allavi, Cumartesi günü tüm Iraklılara seslenerek desteklerini istemişti, ancak Iraklıların büyük bir kısmı Allavi'yi istifasını istedikleri siyasi elitlerden biri olarak görüyor ve şahsını reddediyor.

Yorumlar (0)