Eylemciler büyükelçiliğe yürüyüp ABD bayrağı yaktı!

Atina'da "Albaylar Cuntası"na karşı düzenlenen öğrenci ayaklanmasının yıl dönümü kutlamalarında 10 binden fazla gösterici, ABD’nin Atina Büyükelçiliğine yürüdü. Bir grup göstericinin ABD bayrağını yaktığı görüldü. 

DÜNYA 18.11.2019, 09:54 18.11.2019, 09:55
Eylemciler büyükelçiliğe yürüyüp ABD bayrağı yaktı!

Yunanistan'ın başkenti Atina'da "Albaylar Cuntası"na karşı gerçekleştirilen öğrenci ayaklanmasının yıl dönümü kutlamalarında 10 binden fazla gösterici, "17 Kasım Öğrenci Direnişi'nin" sembolü Atina Teknik Üniversitesinden (Politehnio), ABD’nin Atina Büyükelçiliğine doğru yürüdü. 

Geniş güvenlik önlemleri altında düzenlenen yürüyüşe sol gruplar ve çeşitli öğrenci derneklerinin yanında siyasi parti mensupları da dâhil oldu.

Eylem sırasında bir grup göstericinin Amerikan bayrağını yaktığı görüldü. ABD karşıtı sloganların atıldığı gösteride ırkçılık, faşizm ve hükümetin ekonomi politikalarına karşı pankartlar taşındı.

6 kişi gözaltına alındı

Polis ekipleri, yürüyüş esnasında Atina Teknik Üniversitesi'nin çevresinde bulunan sokaklarda ve Eksarhia semtinde düzenlediği operasyonlar sonucu kendilerini "anarşistler" olarak tanımlayan grup üyesi 6 kişiyi gözaltına aldı.

Çevrede bulunan binalarda yapılan aramalar sonucu yürüyüşün ardından polislere karşı kullanılmak üzere bazı binaların çatı katlarına saklanmış birçok molotofkokteyli, gaz maskeleri, havai fişek, sopa, taş ve mermer parçaları bulundu.

Eylemciler ile polis arasında çatışma çıktı

Diğer yandan, yürüyüşün ardından Eksarhia semtinde toplanan eylemciler ile polis arasında çatışma çıktı. Güvenlik güçlerine taş ve sopa atan göstericiler, polisin müdahalesinin ardından ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Atina polisi, 5 bin polisin görev yaptığı eylemlere 18 bin kişinin katılım gösterdiğini duyurdu. 

Çevik kuvvet ekipleri, ülkenin ikinci büyük kenti Selanik ile Patras'ta gerçekleştirilen yürüyüşlerin ardından çıkan olaylara göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. 

17 Kasım'da ne yaşandı?

Yunanistan'da her sene kutlanan "17 Kasım Öğrenci Direnişi", 21 Nisan 1967 tarihinde askerî darbeyle yönetime el koyan cuntaya karşı başlayan halk hareketinin simgesi olarak biliniyor. 

Atina Teknik Üniversitesinin 14 Kasım 1973 tarihinde işgal edilmesiyle başlayan ve ülkenin diğer bölgelerinde bulunan üniversitelere de yayılan öğrenci direnişi, kısa sürede halk hareketi haline gelmişti. Üniversite çevresinde toplanan direnişçiler ile emniyet güçleri arasında çatışmalar devam ederken, 17 Kasım günü sabaha karşı tanklar üniversitenin giriş kapısını kırarak içeri girmişti. 

Resmî belgelerde olaylar sırasında 39 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilirken, göstericiler ise ölü sayısının en az 83 olduğunu ve binlerce kişinin yaralandığını ileri sürüyor.

Yorumlar (0)