Ey Yunan! Bak biz de buna karışamıyoruz...

Ayasofya Türkiye'nin iç meselesi olmasına rağmen "camiye dönüştürülmesin" çığırtkanlığı yapan Yunanistan, Müslümanlara ait ibadet yerini kapattı. Türkiye, Yunanistan'ın iç meselesi olduğu için müdahale edemiyor.

DÜNYA 03.07.2020, 15:07
Ey Yunan! Bak biz de buna karışamıyoruz...

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarında bulunan Pire'de, Müslümanların mescit olarak kullandığı bir ibadet yeri, "gerekli izin belgelerinin bulunmaması" gerekçe gösterilerek mühürlendi.

1989 senesinden bu tarafa mevcut konumu itibarıyla turistlerin de ibadetlerini yerine getirmesine imkân veren Endülüs (Andalusia) isimli mescidin kapısı sabah saatlerinde Yunan makamlarının onayı ile yetkililerce kilitlenerek mühür vuruldu.

Mescitte bulunan eşyaları ve kitapları toplamak için gelen Müslümanlar, eşyaların bir kısmını dahi alamadan kapıya mühür vurulmasını göz yaşları içinde izlediler.

32 sene boyunca yüz binlerce Müslüman'ın ibadet etmesine imkân veren ibadet yerinin sebepsiz yere, alınan bir karar neticesinde kapatıldığını belirten Yunanistan Müslümanlar Derneği Başkanı Naim El Gadur, kapatma kararı ile ilgili ayrıntıları ve neden böyle bir karar alındığının kendilerine bildirilmediğini söyledi.

Resmî bir caminin bulunmadığı başkent Atina'da Endülüs mescidinin kapatılmasıyla Yunanistan hükümetinin eline ne geçtiğini soran Yunanistan Müslümanlar Derneği Başkanı Naim El Gadur, cami olmadığı gibi Atina'da Müslümanlar için mezarlıkların dahi bulunmadığını belirterek, Müslümanlara Yunanistan'da üçüncü sınıf vatandaş muamelesi gösterildiğini, adeta Müslümanların Yunanistan'dan nefret edilmesinin istendiğini bildirdi.

Kararla ilgili Yunanistan Müslümanlar Derneğinden yapılan açıklamada da, "Maalesef Müslümanlar, kanun önünde diğer milletlerle eşit değiller." denilmişti.

Avrupa’da ibadete açık camisi bulunmayan tek başkent konumundaki Atina’da yaşayan Müslümanlar, namazlarını kendi çabalarıyla kurdukları ibadethanelerde eda ediyor.

Diğer taraftan, Yunanistan'ın başkenti Atina'da yapımı tamamlanan ilk resmî caminin, çeşitli engellerle bir türlü ibadete açılışı gerçekleştirilemiyor. Geçtiğimiz senenin Haziran ayında basın mensuplarına tanıtılan camide, ilk namazın eylül ayında kılınmasının planlandığı belirtilmişti.

Müslümanların ibadethane açmasına izin vermek bir tarafa mevcut ibadethanelerini tek tek kapatan Yunanistan, aşırı milliyetçilerin tarihî camilere zarar verilmesine de göz yumuyor.

Apaçık cami düşmanlığı yapmasına rağmen iç işleri olduğu için Türkiye'nin müdahale etmesi söz konusu değilken Yunanistan; Türkiye'nin iç işi olan Ayasofya konusunda her türlü çirkefliği yapıyor.

Yorumlar (0)