Evo Morales partisinin adaylarını açıkladı!

Bolivya'da yapılan seçimler sonrası hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları sonrası ordunun ve muhalefetin baskısıyla istifa eden Devlet Başkanı Evo Morales, bu yıl mayıs ayındaki genel seçimler için partisinin adaylarını duyurdu.

DÜNYA 20.01.2020, 09:46
Evo Morales partisinin adaylarını açıkladı!

Evo Morales, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 3 Mayıs'ta gerçekleştirilecek genel seçimler için liderlik ettiği Sosyalizm Hareketi Partisi'nin (MAS) başkan adayının Luis Arce, başkan yardımcısı adayının ise David Choquehuanca olduğunu açıkladı.

Bolivya'nın devrik lideri Morales partisinin üst kadrosuyla uzun süreli toplantı yaptıklarını ifade ederek, "MAS ve Birlik Paktı yöneticileri liderleriyle yapılan 2 günlük yoğun tartışmaların ardından seçimleri kazanacağımız birlik formülü seçildi. Luis Arce Catacora Devlet Başkanı, David Choquehuanca Devlet Başkanı Yardımcısı." açıklamalarında bulundu.

Morales şaşırttı!

Luis Arce'nin (57), Morales'in devlet başkanı olduğu 3 dönemde de belirli sürelerle ekonomi bakanlığı görevini yürütmüştü.

Bolivya'da bir süredir MAS'ın devlet başkan adayının David Choquehuanca olacağı düşünülüyordu.

Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisinin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkanı ve MAS partisinin yöneticilerinden biri olan Eva Copa, partinin Morales ile görüşen eyalet yöneticilerini eleştirerek adayların Bolivya'dan seçilmesi gerektiğini söylemiş ve Morales'in adayları kendisinin açıklayacağını duyurmasını kınamıştı. 

Bolivya'daki kriz

Bolivya'da 20 Ekim'de gerçekleşen seçimleri tartışmalı şekilde ilk turda kazanan Evo Morales, sonrasında şiddetleri protestolarla karşılaşmış ve son olarak ordunun istifa çağrısı üzerine görevini bırakarak Meksika'ya iltica etmişti. 

Morales'ten sonra geçici devlet başkanlığı görevine Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisinin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez getirilmiş ve Anez'e karşı olanlar uzun süre protesto gösterilerine devam etmiş ve 30'u aşkın kişi hayatını kaybetmişti.

Morales son olarak sığınma talebi ile Meksika'dan Arjantin'e geçti ancak ülkede kaydadeğer bir kesim hâlâ önderlerinin Morales olduğunu dile getirerek haksızlığa uğradıklarını düşünüyorlar. 

Yorumlar (0)