Evin mutfağından Rönesans başyapıtı çıktı!

Fransa'nın Compiegne kasabasındaki bir evde 13. yüzyıl ressamlarından Cimabue tarafından yapılan ve değeri 6 milyon euroyu bulan bir tablo keşfedildi. 

DÜNYA 24.09.2019, 15:56 24.09.2019, 16:11
Evin mutfağından Rönesans başyapıtı çıktı!

Yaşlı bir kadının dinî bir sanat eseri olduğunu düşündüğü ve evinin mutfağında asılı duran tablonun, milyonlarca euro değerinde bir Rönesans başyapıtı olduğu ortaya çıktı.

Sanat uzmanları, pazartesi günü yaptığı açıklamada, haziran ayında küçük Fransız kasabası Compiegne'deki bir evin temizliğinden sonra bulunan ve Hz. İsa'yı tasvir eden tablonun, 13. yüzyılda yaşamış Floransalı ressam Cimabue'ye ait olduğunu ve eserin adının "İsa ile alay" olduğunu söyledi. 

Sanat uzmanı Eric Turquin, tablonun değerinin 6 milyon euroyu bulduğunu tahmin ediyor.

Tablonun orijinal olduğunun kesinleştiğini belirten Turquin, "Bu tablo aynı elden çıkmış." diyerek eserin Cenni di Pepo olarak da bilinen ressam Cimabue'ye ait olduğunu kaydetti. Söz konusu tablonun, yapılan laboratuvar testlerinde 13. yüzyıla ait olduğu tespit edildi. 

Tablo, 27 Ekim günü Paris'in kuzeyinde bulunan Senlis'teki Acteon müzayede evine gönderilecek.

Cimabue kimdir?

Cenni di Penni olarak bilinen Cimabue, en büyük İtalyan ressamlardan biri olarak kabul ediliyor. 

Tarihçi Giorgio Vasari'ye göre Cimabue, İtalyan ressam Giotto di Bondone'nin öğretmenidir.

Yaşlı kadının evinde bulunan eserin, 1230 yılından kalma iki kanatlı bir tablonun parçası olduğu düşünülüyor.  

Cimabue'nin, Hz. İsa'yı tasvir eden 8 adet tablosu olduğu biliniyor. Bu tablolardan birisi "Bakire ve İki Melekli Çocuk", Londra'daki Ulusal Galeri'de sergileniyor. Bir diğer tablo "İsa'nın Kırbaçlanması" ise ABD'nin New York kentinde bulunan Frick Koleksiyonu'nda sergileniyor.

Erken Rönesans ressamlarının, altın yaldızlı fonu kullanan Bizans sanatından büyük ölçüde etkilendiği biliniyor.

Cimabue'nin eserinin keşfedilme hikâyesi sanat dünyasında bir ilk değil. Şu anda Londra Ulusal Galeri'de bulunan bir tablo, Suffolk Kontluğu'nda bir İngiliz aristokratının evinin temizliği sırasında bulunup 2000 yılında ulusa teslim edildi.

Yorumlar (0)