Evergreen isimli gemi Süveyş Kanalı’nı tıkadı, dünya ticareti durdu 

Salı günü Süveyş Kanalı’ndan geçmeye çalışan Evergreen isimli gemi, karaya oturdu. Kurtarma çalışmaları başlatılan geminin dünya ticaretini sekteye uğrattığı belirlendi. 

DÜNYA 25.03.2021, 16:18 26.03.2021, 11:40
Evergreen isimli gemi Süveyş Kanalı’nı tıkadı, dünya ticareti durdu 

Süveyş Kanalı’ndan geçerek Asya ve Avrupa arasında ticaretini yapacak olan Japonya gemisi Evergreen, kanaldan geçtiği sırada karaya oturdu. Salı günü yaşanan hadisenin çözümü ise hala gerçekleştirilebilmiş değil.

Süveyş Kanalı İdaresi tarafından geçilen bilgiye söre salı günü kanal karasına oturan gemi için 8 farklı çekici çalışıyor. Çekici araçları arasında 160 ton çekme kapasitesi bulunan bir çekicinin olduğu bilgisi de geçilen açıklamada, 2 günden uzun süredir hiçbir sonuç alınamadığı belirtildi.



Dünya ticaretinde söz sahibi olan Süveyş Kanalı kullanılamıyor

Asya ile Avrupa kıtaları arasındaki ticareti organize etmek amacıyla oluşturulmuş Süveyş Kanalı, dünyanın en sık kullanılan deniz yollarından biri. Çoğunlukla ticaret gemilerinin kullandığı kanalda oluşabilecek herhangi bir kaza, tamamen tıkanmaya sebep olabiliyor.

Kanal idaresi tarafından yapılan açıklamaya göre 400 metre uzunluğunda, 59 metre genişliğinde ve 224 bin ton ağırlığında olan Evergreen, kanalda yan şekilde karaya oturmuş durumda. Yolu kilitleyen gemi, ardında bulunan 13 gemi ve hala gelmekte olan pek çok gemi açısından zarar oluşturuyor.



2 günde dünya ticaretini zarara uğrattı

2 gündür suya çekilemeyen gemi, şu an için dünya ticaretinin yüzde 10’luk kısmını aksatmış durumda. Bu da şirketler için büyük maddi zararlar doğuruyor.

Uluslararası ticaret şirketleri, kanalın birkaç gün bile kapalı kalmasının dünya genelindeki ham madde ve petrol fiyatlarını etkileyeceğini belirtiyor. Yaşanan kayıplar nedeniyle kanalı kullanan şirketlerin “tazminat talebinde bulunması” gündemde.



Yüzlerce gemi Hint Okyanusu’nda demir attı

Evergreen gemisinin kurtarma çalışmalarına cevap vermemesi ardından ticaret şirketlerinden açıklamalar peş peşe gelmeye başladı. Yapılan açıklamalara göre kanala gelmekte olan yüzlerce gemi şu anda Akdeniz ve Hint Okyanusu’nda demir atmış durumda. Ticaret gemileri ile bağlantılı olan şirketlerin tırları da limanlarda kontak kapatmış, kanalın açılmasını bekliyor.



Çin’den Hollanda’ya gidiyordu

Çin’den yola çıkan ve Hollanda’ya varması planlanan geminin yan şekilde kanalı kapatmasının ardından taşımacılık uzmanlarından öneriler gelmeye başladı. Geminin en az 2 günden önce düzeltilemeyeceğini belirten uzmanlar, bekleyen gemilerin Afrika etrafından dolaşarak ticaretlerine devam etmesi gerektiğini aktardı. Gemilerin Afrika çevresinden dolaşması ise bir haftayı buluyor. Ticaret şirketlerinin günlerce süren demir atmayı mı yoksa Afrika çevresinden dolaşıp bir hafta geç kalmayı mı tercih edecekleri merak konusu.



Kurtarmak günler değil haftalar sürebilir

Gemiyi kurtarma çalışmalarını sürdüren Boskalis isimli şirketin CEO’su Peter Berdowski ise kurtarma işlemi hakkında açıklamalarda bulundu. CEO’ya göre bu işlem herkesin beklediği ve umduğu gibi günler değil, haftalar sürebilir.

Berdowski, geminin “kıç ve baş kısımları kanalın iki yanına yaslanmış” şekilde olduğunu, sahildeki kısımlara çok fazla yük bindiğini ve bunun da geminin kurtarılmasını geciktireceğini aktardı. Gelen bilgiye göre şirket çalışanları, gemideki yakıtı, suyu ve konteynerleri boşaltarak yükünü hafifletme konusunu değerlendiriyor.







 

Yorumlar (0)