Evo Morales iltica etti!

Bolivya'da sokak olayları çıkaran muhalifler ve ordunun baskısı sonucu istifa eden Devlet Başkanı Evo Morales, Meksika tarafından sunulan iltica teklifini kabul etti. Morales, Bolivya'dan ayrıldığını açıkladı.

DÜNYA 12.11.2019, 08:57 12.11.2019, 13:19
Evo Morales iltica etti!

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Morales ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından yazılı açıklamada bulundu.

Bolivya'daki olayları ilk andan itibaren "darbe" olarak tanımlayan ve Morales'e sığınma sağlamaya hazır olduklarını bildiren Ebrard, "Devlet Başkanı Morales'in, biraz önce yaptığımız telefon görüşmesinde, davetimizi kabul ettiğini ve siyasi sığınmacı olmak için resmi olarak başvurduğunu açıklıyorum." ifadelerini kullandı.

Ebrard, Bolivya Dışişleri Bakanlığını da konu hakkında bilgilendirdiklerini ve Morales'in uluslararası haklar kapsamında can güvenliğinin sağlanması amacıyla tedbir alınmasını istediklerini kaydetti.

"Darbeye hayır"

Meksika Dışişleri Bakanı Ebrard, Morales’in önceki gün istifa etmesinin ardından tepki göstererek, "Bolivya'da geçen yüzyılda Latin Amerika'da yaşanana benzer, devam eden bir askeri operasyon var, biz bunu reddediyoruz. Darbeye hayır." demişti.

"Ülkeden ayrılmak canımı acıtıyor"

Bolivya Devlet Başkanı Morales, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iltica teklifi için Meksika'ya teşekkürlerini sundu. Morales, "Kardeşlerim, Meksika'ya gitmek üzere yola çıkıyorum. Politik nedenlerden dolayı ülkeden ayrılmak canımı acıtıyor. Yakında daha güçlü bir şekilde döneceğim." açıklamasında bulundu.

Ne olmuştu?

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da 20 Ekim'deki başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet kanadı seçimlerde "hile" yapıldığını öne sürmüştü. Yükselen tansiyonun ardından taraflar destekçilerini sokaklara çağırmış ve ortalık karışmıştı.

Bir süredir devam eden protestolar sonucundan Evo Morales yeniden seçim düzenleneceğini açıklamış, protestocular ise Morales'in katılmayacağı seçimler yapılana kadar gösterilerine devam edeceklerini söylemişlerdi.

Dün Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman canlı yayında bildiri okuyup Morales'in istifasını istemiş, bunun ardından Morales başkanlık görevini bıraktığını açıklayarak bu durumu "darbe" olarak adlandırmıştı. Morales, halkın daha fazla zarar görmemesi için istifa kararı aldığını söylemişti.

Morales, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bütün dünya ve Bolivya halkı huzurunda, bir polis memurunun, hakkımda illegal bir şekilde yakalama kararı çıkardığını bildiriyorum. Ayrıca şiddet eylemleri düzenleyen gruplar, evime saldırı düzenledi. Darbeciler, hukukun üstünlüğünü yerle bir ediyor." ifadelerine yer vermişti. 

Morales'in sosyal medya üzerinden yakalama kararını eleştirmesinin ardından, Morales'e muhalif Santa Cruz Sivil Komitesi Başkanı Luis Fernando Camacho da yakalama kararını teyit etmişti. 

Fernando Camacho, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Güvenlik güçleri saklandığı yerde, Chapre'de Morales'i arıyorlar. Askerler, başkanlık uçağına el koydular." açıklamasında bulunmuştu. 

Dışişleri'nden açıklama gelmişti

Dışişleri Bakanlığı, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in istifasına ilişkin dün açıklamada bulunmuştu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye, yönetimlerin demokratik süreçlerle işbaşına gelmesi ilkesine önem atfetmektedir. Bu bağlamda, Bolivya’da Devlet Başkanı Evo Morales’in istifasıyla sonuçlanan gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz." ifadeleri kullanılmıştı.

Yorumlar (0)