Etna Yanardağ patlaması Türkiye’yi etkileyecek mi? Meteoroloji açıkladı

Türkiye’ye yakın bir konumda bulunan Etna Yanardağı yeniden aktif hale geldi. Bu noktada birçok kişi bu durumun Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceğini merak etmeye başladı. Konu ile ilgili Meteoroloji'den açıklama geldi.

DÜNYA 23.05.2023, 14:24 23.05.2023, 14:29
Etna Yanardağ patlaması Türkiye’yi etkileyecek mi? Meteoroloji açıkladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yeniden aktif hale gelen Etna Yanardağ hakkında açıklamada bulundu.

Müdürlük tarafından gerçekleştirilen açıklama şu şekilde: "Avrupa üzerinde en aktif yanardağlardan bir tanesi olan İtalya'daki Etna Yanardağı 21-22 Mayıs 2023 tarihleri arasında tekrar aktif hale gelmiştir. Genel Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen HYSPLIT Tahmin Modeli ileri yörünge analizlerine çerçevesinde, Etna kaynaklı kül bulutlarının Yunanistan'ın güney bölgesinden geçmesi ve doğuya doğru gidişat göstereceği tahmin edilmektedir. Etna’nın patlaması sebebiyle ortaya çıkan kül bulutlarının Türkiye’yi etkilemesi beklenmemektedir."

Etna Yanardağı

Sicilya'nın doğu kıyısında yer alan Etna Yanardağı, bölgenin en etkileyici doğal oluşumlarından bir tanesi. Avrupa kıtasının en yüksek aktif yanardağı olan Etna, 3.357 metrelik mevcut yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Bununla birlikte, zirvedeki patlamalarla bu yükseklik zaman zaman değişikliğe neden oluyor.

Etna Yanardağı’nın 1190 kilometrekare alana ve taban çevresi 140 kilometreye kadar ulaştığı ifade ediliyor. İtalya'nın en büyük üç aktif yanardağından biri olan Etna, en yakın rakibi Vezüv'ün üç katı, Stromboli'nin ise 3,5 katı kadar yüksekliğe sahip.

Bu etkileyici doğal oluşum, 2013 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

Yorumlar (0)