Etiyopyalıların İsrail öfkesi: 111 polis yaralı

İsrail'de Etiyopyalı Yahudilerin gösterilerinde 111 İsrail polisi yaralandı. Göstericilerden sadece 2 kişinin yaralandığı öğrenildi.

DÜNYA 03.07.2019, 12:03
Etiyopyalıların İsrail öfkesi: 111 polis yaralı

İsrail polisi, işgalci İsrail genelinde düzenlenen gösterilerde 111 polis ile 2 sivilin yaralandığını, 136 göstericinin de gözaltına alındığını açıkladı.

İsrail'de Etiyopya asıllı bir gencin polis kurşunuyla hayatını kaybetmesini protesto etmek için işgalci İsrail genelinde düzenlenen gösterilerde yaralanan polis sayısı 111'e yükselirken, gözaltına alınan gösterici sayısı ise 136'ya çıktı.

İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada, Etiyopya asılı Yahudilerin dün akşam ülke genelinde düzenlediği gösterilerde taş ve cam şişelerle polise saldırdıkları hatırlatıldı ve olaylarda 111 polisin yaralandığı ifade edildi.

Ayrıca şiddet olaylarına karışan 136 kişinin gözaltına alındığının altı çizilen yazılı açıklamada, olaylarda 2 sivilin de yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

İsrail'deki Etiyopyalılar neden eylem yapıyor?

İsrail'in kuzeyindeki Kiryat Haim kentinde pazar günü görevli olmayan bir İsrail polisinin açtığı ateş sonucu Etiyopya asıllı 19 yaşındaki İsrail vatandaşı Solomon Tekah hayatını kaybetmiş, gencin öldürülmesi ise dün işgalci İsrail genelinde protestoların düzenlenmesine sebep olmuştu.

Birçok şehirde gerçekleştirilen gösterilerde protestocular ile polis arasında zaman zaman sert arbede yaşanmıştı.

Protestocular, gösterilerin en önemli adreslerinden biri olan başkent Tel Aviv'de, Azrieli Tower yakınlarındaki bir ana yolu çift yönlü ulaşıma kapatmıştı.

İsrail polisinden gece yapılan yazılı açıklamada, ülke genelindeki gösterilerde 47 polisin yaralandığı, 60 göstericinin ise gözaltına alındığı belirtilmişti.

Netanyahu'dan göstericilere çağrı: Yolları kapatmayın!

Dün yazılı açıklama yapan İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, Etiyopya asıllı 19 yaşındaki İsrail vatandaşı Solomon Tekah'ın yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duyduğunu söylemişti.

Göstericilere çağrıda bulunarak, gösteriler sırasında trafiğe kapatılan yolların açılmasını isteyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, şunları söylemişti:

"Çözmemiz gereken birçok sorun olduğunu biliyorum. Bu sorunları çözmek için çok çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Fakat sizlerden bir şey istiyorum. Yolları kapatmaya son verin."

Etiyopya asıllı Yahudiler ayrımcılıktan şikayetçi

İşgalci İsrail'de yaşayan Etiyopya asıllı Yahudilerin sayısı 140 bini aşıyor. 1984 ve 1991 senelerinde yaklaşık 80 bin Etiyopyalı Yahudi, İsrail'e göç etmişti. Uzun seneler dışa kapalı şekilde yaşayan Etiyopyalı Yahudiler, işgalci İsrail'in dini otoriteleri tarafından geç bir dönemde tanınmıştı.

Yahudi olmayan Etiyopyalılar tarafından hiç sevilmiyorlar

Etiyopyalı Yahudiler, Yahudi olmayan Etiyopyalılar tarafından Amharca "sürgündekiler" ya da "yabancılar" anlamına gelen ve çok aşağılayıcı bir kelime olan "Falaşa" ya da "Beta Israel" olarak adlandırılıyor.

1997'den bu yana 11 Etiyopyalı Yahudi öldü

Etiyopyalı Yahudiler, geçen yıllarda ise işgalci İsrail'de ırkçılık ve ayrımcılığa maruz kaldıkları gerekçesiyle gösteriler gerçekleştirmişlerdi.

İsrail basınına göre, 1997 yılından bugüne kadar polisle yaşanan arbedeler sırasında 11 Etiyopyalı yaşamını yitirdi.

Yorumlar (0)