Etiyopya: BM çalışanları casusluk suçlamasıyla gözaltında

Etiyopya'nın Hartum Büyükelçisi Aemro, bazı Birleşmiş Milletler çalışanlarının, Tigray Halk Kurtuluş Cephesiyle yaptıkları iş birliği nedeniyle ve casusluk suçlaması dolayısıyla gözaltına alındığını açıkladı.

DÜNYA 12.11.2021, 09:48 13.11.2021, 11:53
Etiyopya: BM çalışanları casusluk suçlamasıyla gözaltında

Etiyopya'nın Hartum Büyükelçisi Aemro, BM’yebağlı örgütlerin bazı çalışanlarının, TPLF iş birliği yaptıkları iddiası üzerine gözaltına alındığını duyurdu..

“Bazı şüpheler var”

Büyükelçi Aemro, bir basın toplantısı gerçekleştirerek, "BM'ye bağlı çalışan bazı çalışanlara ilişkin şüpheler var ve bunlar araştırılıyor." sözlerini kullanırken, PLF ile iş birliği yaptıkları tespit edilen BM çalışanlarının, "casusluk" suçlaması üzerine gözaltına alındıklarını bildirdi.

Etiyopya hükümetinin, TPLF'nin bulunmadığı kapsayıcı bir ulusal diyalog niyetinde olduğunu ifade eden Aemro, yakın zamanda ordunun isyancı gruplarla olan savaşı kazanacağını öne sürdü.

“Başkent ile ilgili söylentiler asılsız”

İsyancı grupların, başkent Addis Ababa'yı kuşattığına yönelik söylentilerin asılsız olduğuna vurgu yapan Etiyopya Büyükelçisi, son çatışmanın başkentten 380 kilometre uzaklıkta bir yerde  iki hafta önce gerçekleştiğini dile getirdi.

Aemro, TPLF'nin Amhara ve Afar bölgelerinde, hayvanları ve  insanları öldürerek soykırım ve savaş suçu işlediğini iddia etti.

Çatışmalar, 1 yıl içinde 2,5 milyon insanı yerinden etti

Etiyopya hükümeti, güneye doğru 2 Kasım'da ilerleyişine devam eden isyancı TPLF saldırıları sebebiyle olağanüstü hal ilan etmişti. Başkent Addis Ababa'ya, TPLF'nin yapabileceği olası saldırılara karşı görev birlikleri hazırlanmıştı.

1 yılı aşkın bir zamandır Etiyopya’nın kuzeyinde süren çatışmalar, 2,5 milyona yakın kişiyi yerinden etti, bölgede 5 milyonu aşkın kişi ise yardıma ihtiyaç duyuyor.

Dün bir basın açıklaması yapan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, çatışmaların sürdüğü ülkenin kuzeyinde görev alan Dünya Gıda Programı çalışanı 72 şoförün, Etiyopya hükümeti tarafından gözaltına alındığını açıklamıştı.

Yorumlar (0)