Esper'dan Türkiye hakkında flaş açıklamalar!

ABD Savunma Bakanı Esper, ABD'nin kuzey Suriye'den çekilmesi ve Türkiye'nin NATO Baltık Savunma Planı'na önce veto sonra destek vermesi hakkında konuştu.

DÜNYA 05.12.2019, 17:30 05.12.2019, 17:35
Esper'dan Türkiye hakkında flaş açıklamalar!

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Reuters'e Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da düzenlenen NATO zirvesine dair önemli açıklamalarda bulundu. Ülkesinin kuzey Suriye'den asker çekmesi ve Türkiye'nin NATO'yla yaşadığı gerilim hakkında konuşan Esper'in açıklamaları, birçok konuyu netleştirecek özellikler taşıyor.

"Asker sayısını artırabiliriz"

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ekim ayında verdiği çekilme emrinden sonra Suriye'deki bin kişilik Amerikan askeri sayısı %40 civarında düşmüştü. Savunma Bakanı Esper, Suriye'de küçük gruplar halinde operasyon düzenleme kabiliyetlerinin hâlâ olduğunu, ilerleyen zamanda da bölgede 600 civarı asker barındırmaya devam edeceklerini açıkladı. Esper, "Eğer bazı şeylerin yaşandığını gözlemlersek sayıyı artırabiliriz" dedi.

"Müttefiklerimiz asker gönderirse asker çekebiliriz"

ABD Savunma Bakanı, Avrupalı müttefiklerin Suriye'deki askeri varlıklarını güçlendirmeleri durumunda bölgedeki asker sayısını azaltabileceklerini de ifade etti. "DEAŞ karşıtı koalisyonda yeni görüşmeler var, bazı müttefiklerimizin gönüllü asker gönderebilirler" diyen Esper, bu katılımın hemen yapılacağına dair bir işaret vermedi. Esper, "Eğer bir müttefiğimiz 50 asker gönderirse biz de 50 asker çekeriz" dedi.

Amerikan Ordusu'nun DEAŞ'ın yeniden yükselişini engellemek için burada bulunduğunu belirten Esper, Başkan Trump'ın Suriye'de bulunan petrol kuyularının yeniden DEAŞ'ın eline geçmesini engellemek istediğini özellikle belirttiğini ifade etti.

S-400 konusunda bir ilerleme yok


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, NATO zirvesi dönüşünde Türkiye hakkında da konuştu. Türkiye'nin 1952 yılından beri Orta Doğu'da önemli bir müttefik olduğunu, ancak son dönemde tek taraflı hareket etmesinin İttifak'a zarar verdiğini ifade eden Esper, zirvede görüşen ABD Başkanı Trump'ın ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesinin S-400 meselesinde herhangi bir ilerlemeye yol açmadığını açıkladı.

"Türkiye çok kıymetli bir müttefik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın YPG'nin NATO tarafından terörist bir örgüt tanınmasına karşılık onaylayacağını açıkladığı Baltık ve Polonya Savunma Planları hakkında kararının değişmesi ve planları onaylamasını "İleriye doğru olumlu bir adım" olarak niteleyen Esper, "Türkiye NATO'nun ilk günlerinden beri çok kıymetli bir müttefik oldu. Bu yüzden onları İttifak'ın içinde tutmamız gerekiyor" diyerek Türkiye'nin NATO'dan atılacağına dair iddiaları çürütmüş oldu.

Yorumlar (0)