Esper'dan karşı açıklama: Irak'tan çekilmiyoruz!

ABD Savunma Bakanı Esper, Irak Başbakanı Abdülmehdi'nin "ABD Irak'tan çekiliyor" açıklamasına yanıt verdi.

DÜNYA 07.01.2020, 22:24 07.01.2020, 22:36
Esper'dan karşı açıklama: Irak'tan çekilmiyoruz!

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Amerikan Ordusu'nun Irak'tan çekileceği iddialarını bir kez daha yalanladı.

Esper, CNN International televizyon kanalındaki röportajı sırasında Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'nin ABD'nin çekileceğine yönelik bir mektup aldığını belirten açıklamasına "Irak yetkililerinden biri tarafından elde edilmiş taslak, imzalanmamış bir mektubun hiçbir değeri yoktur. Dolayısıyla onu ciddiye alacaklara şunu söylüyorum; ABD, Irak'tan çekilmiyor" ifadeleriyle cevap verdi. ABD Savunma Bakanı, Irak halkının Amerikan ordularının çekilmesini istemediğini ve Irak Dışişleri Bakanı tarafından böyle bir talebin kendisine iletilmediğini belirtti.

"İran'la savaşmak istemiyoruz ancak savaşı bitirmeye hazırız"

CNN International'daki röportajında İran'la savaş ihtimaline de değinen Mark Esper, "İran ile savaşmak istemiyoruz, ancak İran ile bir savaşı bitirmeye hazırız. Birçok mevkidaşımdan gerginliğin azalmasını ve Tahran'ın bizimle oturup daha iyi bir gelecek için görüşmeleri başlatmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Süleymani'ye "terörist" ifadesini yineledi

ABD Savunma Bakanı Esper, ülkesinin geçtiğimiz günlerde füze saldırısıyla öldürdüğü İranlı general Kasım Süleymani için "terörist" ifadelerini kullandı ve "Süleymani, Bağdat'ta kanlı elleriyle yakalandı. Bir terörist, ABD'ye yönelik başka saldırılar düzenlemek için kuvvetlerini senkronize etmek üzere bir araya geliyor" dedi. Esper, Süleymani'nin öldürülmesinin bir "zafer" olarak algılandığını belirtti fakat İran'la yaşanan gerginliğin yumuşatılması gerektiğini yineledi.

Mark Esper, "Gerginlik İran tarafından başlatıldı ve biz buna sadece tepki verdik. Şu anda istediğimiz ise gerginliğin düşürülmesidir" diye konuştu.

Yorumlar (0)