Eski sömürgesi, Fransa'yı uyardı: Uçaklarınızı vururuz!

Geçmişte Fransa sömürgesi olan ve 1960 yılında Yukarı Volta adı ile bağımsızlığa kavuşan Burkina Faso, eski sömürgesi olduğu Fransa'yı "uçaklarınızı vururuz" diyerek uyardı.

DÜNYA 18.11.2019, 15:14 18.11.2019, 17:44
Eski sömürgesi, Fransa'yı uyardı: Uçaklarınızı vururuz!

Burkina Faso Genelkurmay Başkanlığı, Fransa'ya, "hükümete bilgi verilmeden yaptığı uçuşların düşman saldırısı olarak nitelendirileceği ve uçakların vurulacağı" uyarısı yaptı.

Burkina Faso Genelkurmay Başkanı Moise Miningou, yaptığı açıklamada, Fransa'nın Burkina Faso hava sahasında izinsiz uçuşlar gerçekleştirdiğini ifade ederek, hava sahasında izinsiz uçtukları belirlenen insansız hava araçları (İHA) ya da uçakların "düşman muamelesi göreceğini" ve vurulacağını kaydetti.

Güvenlik birimlerine gerekli talimatların verildiğini aktaran Burkina Faso Genelkurmay Başkanı Moise Miningou, Fransız Büyükelçiliğine de konuyla ilgili bilgilendirme yazısı gönderildiğini açıkladı.

Fransa, terör gruplarına bilgi mi servis ediyor?

Burkina Faso Genelkurmay Başkanı Moise Miningou'nun bu açıklamasının, "Fransa'nın ülkedeki terör gruplarına bilgi servis ettiği" yönündeki iddiaların ardından gelmesi anlamlı bulundu.

Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesi olan Burkina Faso, 2015 yılından bu yana terör gruplarının tehdidi altında. Mali, Nijer, Benin, Togo, Gana ve Fildişi Sahili ile sınır komşusu olan Burkina Faso, son 4 yılda 600'den fazla insanını teröre kurban verdi.

Fransa yüzsüzlüğü alışkanlık

Fransa'nın asırlarca sömürdüğü ve alışkanlık gereği sınırlarını ihlal etmekte hiç sakınca görmediği Burkina Faso'da geçen hafta bir maden şirketine yönelik saldırı düzenlenmiş ve 37 kişi yaşamını yitirmişti. Terör gruplarına Fransa'nın bilgi servis ederek Burkina Faso'nun dikkatini terör üzerinde yoğunlaştırmak istediği iddia edilirken, 37 kişinin yaşamını yitirdiği saldırılar sonrası 3 günlük yas ilan edilmiş ve "terörizme karşı genel seferberlik" çağrısı yapılmıştı.

Vergi almaya devam ediyor

Fransa, 1958 yılında bağımsızlığı kazanan ülkelerden 'koloni vergisi' almaya başladı. Fransa'nın eski sömürgeleri Benin, Burkina Faso, Gine, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal, Togo, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Ekvator Ginesi ve Gabon günümüzde vergi ödemeyi sürdürüyor.

Yorumlar (0)