Eski Katalonya başkanının iadesi isteniyor!

Belçika savcılığı, iki senedir Brüksel'in Waterloo kasabasında yaşayan ve İspanya'nın hakkında 3'üncü defa uluslararası tutuklama emri çıkarttığı eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont'un İspanya'ya iadesini talep etti. Mahkeme kararı 16 Aralık gününe erteledi. 

DÜNYA 29.10.2019, 13:51 29.10.2019, 13:52
Eski Katalonya başkanının iadesi isteniyor!

Katalonya'da 1 Ekim 2017 tarihindeki yasa dışı bağımsızlık referandumunun ardından 27 Ekim günü Katalonya yerel parlamentosunda tek taraflı bağımsızlık ilanı kabul edilmişti. Üç gün sonra Belçika'ya kaçan eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont hakkında İspanyol makamlarının 2017 ve 2018'de çıkardığı uluslararası arama ve tutuklama emirleri, Belçika ve Alman mahkemeleri tarafından "usulsüzlük ve uyumsuz koşullar" nedenleriyle kabul edilmemişti. 

Üçüncü kez uluslararası tutuklama emri çıkarıldı

İspanya, yasa dışı bağımsızlık referandumundan dolayı yargılanan 9 tutuklu Katalan siyasetçiye 9 ila 13 yıl hapis cezası verilmesine gerekçe olarak gösterilen "isyana teşvik" ve "kamu mallarını kötüye kullanma" suçlarını Puigdemont'a da yöneltti ve iadesi için üçüncü defa uluslararası tutuklama emri çıkarttı. 

İspanyol savcı Pablo Llarena tarafından çıkarılan uluslararası tutuklama ve iade talebine ilişkin ilk duruşma Belçika Adalet Sarayında görüldü. 

Belçika mahkemesi, Puigdemont'un avukatlarının kararın 16 Aralık gününe ertelenmesi talebini onayladı.

Puigdemont, bu sürede Belçika'yı terk etmeme ve mahkeme tarafından çağırılması durumunda hazır bulunma şartlarıyla serbest kaldı.

Eski Katalonya Başkanının avukatları, normal şartlarda 60 gün içinde sonuçlanacağı tahmin edilen iade talebinin Belçika mahkemeleri tarafından bir defa daha kabul edilmeyeceğini savunuyor.

Yorumlar (0)