Eski imparator Akihito bilincini kaybetti!

Japonya'nın tahtı oğluna devrederek görevinden ayrılan eski imparatoru Akihito'nun "geçici bilinç kaybı" yaşamasının ardından durumunun iyiye gittiği açıklandı.

DÜNYA 30.01.2020, 10:35
Eski imparator Akihito bilincini kaybetti!

Japonya'nın neredeyse 30 yıl görevde bulunan ve ardından tahtı oğlu Naruhito'ya bırakan eski imparatoru Akihito, geçtiğimiz günlerde bilinç kaybı yaşamıştı. Akihito'nun Nisan 2019'da tahtını oğluna devretmesi, Japonya'da 200 yıllık bir süre içinde ilk kez görülen bir olaydı.

86 yaşındaki eski imparatorun Perşembe günü sabah saatlerinde bir nörolog tarafından muayene edildiği ve beyin MR'ının çekildiği açıklandı.

Felç endişeleri yersiz çıktı

Japonya İmparatorluk Ailesi Ajansı'nın yaptığı açıklamada muayenelerin ardından anormal herhangi bir durumun tespit edilmediğini ve Akihito'nun felç geçirebileceği endişelerinin boşa çıktığı açıklandı.

Akihito, Japon halkı tarafından oldukça seviliyor

Eski Japon İmparatoru Akihito, Temmuz 2018'de mide bulantıları ve baş dönmeleri yaşıyordu. Yapılan açıklamada imparatorun beynine yeterli kan gitmediği söylenmişti, ancak Akihito o zaman bilinç kaybı yaşamamıştı. Japon halkı tarafından çokça sevilen ve "Onursal İmparator" ünvanına sahip olan eski imparator, geçmişte kalp ameliyatı ve prostat kanseri ameliyatı geçirmişti.

Eşi Michiko'nun durumu iyi değil

Akihito'nun 85 yaşındaki eşi Onursal İmparatoriçe Michiko da Eylül 2019'da erken aşamada tespit edilen göğüs kanseri için ameliyat geçirmişti, ancak İmparatorluk Sarayı'ndan Aralık ayında yapılan açıklamada Michiko'nun ameliyattan sonra durumunun iyiye gitmediği ve kilo verdiği ifade edilmişti.

II. Dünya Savaşı'nda kaybeden tarafta olan Japonya'nın savaş sonrası anayasal değişikliklerinin ardından tahta gelen ilk imparatoru olan Akihito, 2016 yılında herhangi bir siyasal gücü olmayan oldukça sembolik olan imparatorluk görevlerini yaşı yüzünden yerine getiremeyeceği yönündeki endişelerini dile getirmişti.

Akihito'nun babası eski imparator Hirohito, II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında da imparator olarak görev yapmıştı. Akihito, babası Hirohito'nun 7 Ocak 1989'da hayatını kaybetmesi üzerine tahta geçmişti.

Yorumlar (0)