Eski Ekvador liderinden cunta kolajı

Eski Ekvador lideri Rafael Correa, istifaya zorlanan Evo Morales'in devlet başkanlığı yetkisini milletin huzurunda alırken çekinmiş fotoğraflarla, çoğunluk sağlanamadan devlet başkanı ilan edilen ve yetkisi cunta tarafından verilen Jeanine Anez'in fotoğraflarını içeren bir kolaj paylaştı.

DÜNYA 20.11.2019, 13:38
Eski Ekvador liderinden cunta kolajı

Eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, cunta tarafından istifaya zorlanan Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales'in meclis huzurunda göreve başladığını, yerine cunta tarafından getirilen Jeanine Anez'in ise askerlerin elinden yetki aldığını gösteren fotoğraflara ait bir kolaj paylaşarak "askeri vesayet" vurgusu yaptı.

Eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'nın paylaşımında, dörde bölünmüş bir çerçeve içinde sol tarafta Bolivya'nın ordu baskısıyla istifa eden Devlet Başkanı Evo Morales'in, sağ tarafında ise geçici devlet başkanlığına getirilen Senato Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in devlet başkanlığına kabul törenlerinden fotoğraflar bulunuyor.

Sol üstteki karede, Evo Morales'e Devlet Başkanlığı kuşağı ve madalyonunun Meclis Başkanı tarafından takdim edildiği, sağ üst karede ise Devlet Başkanlığı kuşağını Jeanine Anez'e Genelkurmay Başkanı'nın giydirdiği görülüyor.

Sol alt karedeki fotoğrafta Evo Morales'in törenin ardından Meclis Başkanı ve Katolik Kilisesi Başpiskoposu ile sokakta halkın arasında yürüdüğü görülürken, sağ alt karede ise Jeanine Anez'in törenin ardından silahlı bir subay eşliğinde askerî tören kıtasını selamlaması bulunuyor.

Bolivya'daki siyasi kriz sebebiyle istifa ederek Meksika'ya iltica eden Evo Morales de eski Ekvador lideri Rafael Correa'nın Twitter paylaşımını kendi hesabında yeniden paylaştı.

Bolivya'daki olaylar nasıl başladı?

Bolivya'da 20 Ekim'de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını ileri sürmüş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerdir seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar seçime gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından çark etmiş ve Evo Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Evo Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısı üzerine görevi bırakmış, süreci "darbe" olarak niteleyen ve tepki gösteren Evo Morales, Meksika'nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından bu ülkeye gitmişti.

Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez, Evo Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması sebebiyle çoğunluğun sağlanamadığı oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti.

Geçici devlet başkanlığına getirilen Jeanine Anez'in ilk icraatı ise, "ordu mensuplarının göstericilere müdahalesinde ceza gerektirecek fiillerde bulunması durumunda soruşturmadan muaf tutulmaları"nın önünü açan kararname imzalaması olmuştu. Kararname sonrası güvenlik güçleri müdahalelerini daha da sertleştirmişti.

Yorumlar (0)