Eski diplomat, "Trump'ın kuyusunu kazma emri" aldığını söyledi!

ABD'nin Birleşmiş Milletler eski Daimi Temsilcisi Haley, kitabında "Trump'ın altını kazması" yönünde emir aldığını söyledi.

DÜNYA 11.11.2019, 11:35
Eski diplomat, "Trump'ın kuyusunu kazma emri" aldığını söyledi!

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) eski Daimi Temsilcisi Nikki Haley, hayatını anlattığı kitabında eski Beyaz Saray Özel Kalemi John Kelly ve eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'dan, ABD Başkanı Donald Trump'ın "bazı taleplerine direnmesi" yönünde bir emir aldığını söyledi. Haley, Tillerson ve Kelly'nin kendisine "ülkeyi kurtarmaya çalıştıklarını" söylediklerini de belirtti.

Kelly iddiaları reddetti


ABD eski Beyaz Saray Özel Kalemi John Kelly

Haley'nin iddialarına Tillerson cephesinden henüz bir yanıt gelmezken John Kelly bir açıklama yaptı. Kelly, "Eğer 'direniş' ve 'geciktirme' ile kastettiği şey Başkan Trump'ın almak istediği kararların tüm artı ve eksilerini bilecek şekilde bilgilendirilmesi ve buna göre hareket etmesi ise evet kabul ediyorum, suçluyum" diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump ise Nikki Haley'nin kitabının arkasında olduğunu belirten bir şekilde "İyi şanslar Nikki!" yazan bir tweet attı.

"Başkan'ı sınırlandırmazsak insanlar ölecek"


ABD eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson

Haley, kitabında Kelly ve Tillerson'ın kendisine "kimsenin emrinde olmadıklarını, ülkeye kurtarmaya çalıştıklarını" söylediklerini yazdı. Nikki Haley, "With All Due Respect" isimli kitabında "Bana, kararların kendilerine ait olduğunu, Başkan'a ait olmadığını ve kararlarının ülkenin iyiliği için olduğunu söylediler" ifadelerini kullandı. Haley, aynı zamanda eski Dışişleri Bakanı Tillerson'ın "Eğer Başkan'ı sınırlandırmazsak insanlar ölecek" dediğini de iddia etti.

"Bana gelmek yerine Başkan'la konuşmalılardı"

47 yaşındaki Nikki Haley, kendisine gelen istek ve emirleri "tehlikeli" ve "saldırgan" diye niteleyerek reddettiğini ifade etti. Amerikan yayıncısı CBS'e konuşan Haley, "Bunları bana söylemek yerine Başkan'la konuşmaları gerekirdi, benden böylesi bir plana katılmamı talep etmemelilerdi" dedi.

Haley, "Başkan'la konuşup farklı görüşlerini ifade etmeleri, eğer Trump'ın yaptıklarını beğenmiyorlar ise istifa etmeleri gerekirdi. Ancak ABD Başkanının altını kazmaya çalışmak çok tehlikeli bir hareket; anayasaya ve Amerikan halkının iradesine aykırı" diye konuşarak Tillerson ve Kelly'nin yürüttüklerini iddia ettiği faaliyetlere karşı olduğunu söyledi.

2017 yılında istifa etmişti

BM eski Daimi Temsilcisi Haley, 2017 yılında Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın muamelesine katılmadığı için görevinden istifa etmişti. Haley, Donald Trump'ın 2017 yılında düzenlenen aşırı ırkçı Charlottesville mitingine verdiği "Her iki tarafta da iyi insanlar var" tepkisini "çok tehlikeli" bulduğunu da kitabında yazdı.

Haley, yine de Trump'ı destekliyor

Nikki Haley, bütün bunlara rağmen Trump'ın çok tartışılan İran'la imzalanan nükleer anlaşmadan ve Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararlarını doğru bulduğunu da ifade etti. Haley, Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların, ABD Başkanı Trump'ı azletme sürecini başlatmasını da "kamu görevlilerine verilen bir idam cezası" ifadeleriyle eleştirdi.

Yorumlar (0)