Eski cumhurbaşkanına operasyon!

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in tutuklanması için evine operasyon gerçekleştirildi. Operasyon sonucu bir polis yaşamını yitirirken, 45 kişi yaralandı.

DÜNYA 08.08.2019, 09:02 08.08.2019, 09:12
Eski cumhurbaşkanına operasyon!

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in yolsuzluk suçlaması nedeniyle dokunulmazlığı kaldırıldı. Atambayev'i gözaltına almak için evine düzenlenen silahlı operasyon yarıda kesildi. 

Çuy bölgesine bağlı Koy-Taş köyünde bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Kursan Asanov, polisin durumu kontrol ettiğini ifade ederek, "Tüm bu yaşananlar diyalog yoluyla çözümlenecek. Şu anda bunun gayreti içindeyiz." dedi.

Güvenlik güçlerine teslim olmadı

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, kendisini gözaltına almak için evine silahlı operasyon gerçekleştiren güvenlik güçlerine teslim olmadı. Milli Güvenlik Devlet Komitesi özel harekat ekibi ve iç kuvvetler birlikleri tarafından düzenlenen operasyon yarıda kesildi. Ekipler, Atambayev'in yaşadığı Koy-Taş köyünden ayrıldı.

Koy-Taş köyüne giden karayolu üzerinde 4 farklı noktada güvenlik kontrolünü sağlayan polisler otobüslerle taşındı.

Destekçileri polisle karşı karşıya geldi

Atambayev'i destekleyen taşlı sopalı yüzlerce genç, köyün girişinde ve çıkışında güvenlik tedbirleri alan polislerle karşı karşıya geldi.

İçişleri Bakan Yardımcısı  Kursan Asanov, köyün girişinde toplanan gençlerin dağılmalarını istedi. Gençler de Atambayev'in evine gitmelerine imkân verilmesini, telefon ve internet sinyallerinin sağlanmasını talep etti. 

Dİğer bir yandan, Koy-Taş köyündeki askeri kışlalardan çok sayıda zırhlı araç ve asker dolu kamyonun başkent Bişkek'e yöneldiği görüldü.

"İktidar kendi halkına kurşun yağdırdı"

Koy-Taş köyündeki evinden telefonla halka seslenen Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, kendisini destekleyenlere teşekkür etti. Atambayev, polise yazılı ifade vermek istediğini tekrarlayarak, şunları söyledi:

"Size büyük bir acıyla sesleniyorum. İktidar anayasayı ihlal ederek beni gözaltına almak istedi. Beni susturmak istedi. Akşam saatlerinde silahlarla geldiler. Önce plastik mermi daha sonra gerçek mermi kullandılar. Çok üzgünüm ve utanıyorum. Atambayev terörist değildir. Bana destek olmaya gelen vatandaşlar terörist değildir. İktidar kendi halkına kurşun yağdırdı. İktidara sesleniyorum. Durun." 

45 kişi yaralandı

Sağlık Bakanlığı, Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in evine gerçekleştirilen operasyon sonucu yaralı sayısının 45'e yükseldiğini bildirdi. Bu kişilerin 22'sinin taş, 13'ünün plastik mermi, 4'ünün kurşun ve 6'sının da düşme sebebiyle yaralandığı kaydedildi.  

Operasyon esnasında başından ağır yaralanan Çuy Bölge Emniyet Müdürü Samat Kurmankulov'un komaya girdiği ve durumunun ağır olduğu ifade edildi. 

Ağır yaralanan 22 yaşındaki güvenlik görevlisinin de kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği anımsatıldı.

Ne olmuştu?

Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in yolsuzluk suçlaması nedeniyle dokunulmazlığı kaldırıldı. Atambayev'i gözaltına almak için dün akşam saat 20.00'de evine operasyon düzenlendi. 

Atambayev'in korumaları, operasyon düzenleyen güvenlik güçlerine karşılık verdi. Destekçileri ise Atambayev'in bulunduğu evi koruma altına aldı.

Güvenlik güçlerine Atambayev'i teslim etmeyen destekçileri, 6 güvenlik görevlisini de rehin tutmaya devam ediyor. Atambayev'in evinde ve bölgede telefon ve internet hizmetlerinin yanında evlerdeki elektrik de kesildi. 

Meclis Araştırma Komisyonu, Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev hakkında Merkezi Isıtma Kurumunun modernizasyonu, kömür alım ihalesi, Tarih Müzesi binası modernizasyonu, suç örgütü lideri Aziz Batukayev'in serbest bırakılması, arazi satın alımı ve tarım arazisinin yapılaşmaya açılması konularında suçlamalarda bulunmuştu.

Başsavcılık, Atambayev hakkında soruşturma başlatılabilmesi için dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmişti. 

Yorumlar (0)