Eski CIA uzmanı: Ateş topuna bakın, amonyum nitrat değil!

Eski CIA uzmanı Robert Baer, dün Lübnan'daki patlama esnasında çıkan turuncu ateş topuna işaret ederek, amonyum nitrat değil askeri bir patlayıcının infilak etmiş olabileceğini söyledi. 

DÜNYA 05.08.2020, 15:01
Eski CIA uzmanı: Ateş topuna bakın, amonyum nitrat değil!

Lübnan'da bulunan Beyrut Limanı'nda dün şiddetli bir patlama meydana gelmişti. Söz konusu limanın içerisinde yer alan bir depoda 2.750 ton amonyum nitratın 6 senedir saklandığı ve bu maddenin infilak ettiği kaydedilmişti.

Fakat Eski CIA uzmanı Robert Baer, oldukça farklı bir değerlendirmede bulundu. Baer, CNN International'a yaptığı açıklamada, patlamanın gerçekleştiği yerde askeri mühimmat olabileceğini ifade etti.

Söz konusu patlamanın, askeri mühimmatlar ve silahlardan kaynaklanmış olabileceğine dikkat çeken Baer, patlayan maddenin amonyum nitrata asla benzemediğini, infilak eden şeyin askeri patlayıcı olduğunu belirtti.

Baer, turuncu ateş topuna işaret ederek, bunun kesinlikle askeri bir patlayıcı olduğunun altını çizdi. Yayınlanan görüntülerde, patlamanın en başında ortaya çıkan beyaz toz bulutunun amonyum nitrat bulunduğunu gösterdiğini ancak diğer patlamaların nedeninin ise daha sonra havaya sıçrayan "askeri mühimmatlar" olduğunu ifade etti. 

Söz konusu patlamanın bir saldırı olduğuna ilişkin delil olmadığını aktaran Baer, olayın kaza neticesinde gerçekleştiğini söyledi. Baer, patlamanın nedenin sorumsuzluk ya da kötü idare olabileceğini ama patlama esnasında askeri mühimmatların da bulunup bulunmadığının, varsa da niye orada saklandığının kesinlikle yanıtlanması gerektiğini belirtti. 

Baer, patlamanın gerçek nedeninin belki de hiçbir zaman belli olmayacağını kaydederek, senelerce Lübnan'da çalıştığını, orada askeri mühimmat saklandığını kimsenin kabul edeceğini düşünmediğini, bunun aptallık olacağını ekledi. 

Yorumlar (0)