Eski Başkan Trump’tan Facebook’a tepki: Utanç verici

Amerika Birleşik Devletleri eski Başkanı Trump, kendisine Facebook tarafından verilen sosyal medya yasağının sürmesine dair alınan kararı, “Yozlaşmış sosyal medya şirketleri” diyerek eleştiri getirdi.

DÜNYA 06.05.2021, 11:48 06.05.2021, 17:16
Eski Başkan Trump’tan Facebook’a tepki: Utanç verici

Facebook Gözetim Kurulu’nca yapılan açıklamada ocak ayında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Binası’na düzenlenmiş olan bir baskın sonrası ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya platformu Facebook hesabına koyulan yasağın sürmesi yönünde bir karar alındığı paylaşılmıştı.

Sosyal medya devlerince Trump’ın açıklamasına tepki gösterilmesinin ardından gelişen süreçte; Twitter, Facebook ve Google’a dair sert tepkiler geldi.

Trump: Rezillik

Trump kendisini platformlardan yasaklayan 3 sosyal medya firmasının eylemlerini “utanç verici bir durum ve rezillik” olarak nitelerken üç firmaya da “yozlaşmış sosyal medya şirketleri” ismini verdi.

Trump firmaların yaptıklarının “siyasi bedelini” ödemeye dair ısrarda bulundu.

“Ülke halkımız buna tahammül edemeyecek”

Trump, “Amerika Birleşik Devletleri’nin elinden ifade özgürlüğü alındı çünkü Radikal Sol çılgınlar gerçeklerden dolayı korku içerisinde ancak bu gerçekler her zamankinden çok daha güçlü ve büyük bir şekilde ortaya çıkacak. Ülke halkımız buna tahammül etmeyecek. Bu yozlaşmış sosyal medya firmalarının seçim sürecimizi yok etmelerine bir daha asla izin verilmemelidir.” dedi.

Facebook’a Gözetim Kurulu’ndan eleştiri

Karar sonrası Gözetim Kurulu tarafından Trump’ın hesabı için “süresiz” bir uzaklaştırma kararı alan Facebook’u eleştirerek, Facebook kurallarında böyle bir şeyden söz edilmediğine işaret edildi.

Kurul, Facebook’un Trump’ın hesabının ne olacağının kurallarını 6 ay içinde belirlemesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bu karar sonrası 6 ay içerisinde Facebook’un, 7 Ocak tarihinde vermiş olduğu sebepsiz cezanın tekrar incelenmesi ve uygun cezaya ilişkin karar vermesi gerekli. Bu ceza, ihlalin ciddiyetine ve gelecekte zarar görme ihtimaline dayanmalı. Bu aynı zamanda Facebook’un ciddi ihlal kurallarına da uygun, gerekli, net ve orantılı olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Kurulun kararı sonrası Facebook’un yaptığı açıklamada, son tarih öncesinde Trump’un hesabının geleceğini belirlemeye ilişkin söz verilirken, o tarihe dek Trump’ın hesabının askıya duracağı ifade edildi.

Amerika Birleşik Devletleri halkı Trump’ın hesaplarına ilişkin kararsız

PEW Araştırma Merkezi’nin 12-18 Nisan tarihlerinde yapmış olduğu bir ankette, Trump’ın hesaplarının Facebook ve diğer sosyal medya platformlarından kalıcı bir şekilde kaldırılmasına ilişkin fikirlerin neredeyse yarı yarıya bölündüğü ifade edildi.

Merkezin yapmış olduğu açıklamada, anketteki tarafların iki farklı görüşte neredeyse yarı yarıya geldiği kaydedilerek, ülkedeki yetişkinlerin yaklaşık olarak yüzde 49’luk kısmının, Trump’ın hesaplarının sosyal medya üzerinden kalıcı bir şekilde yasaklanması gerektiğini ifade ettiği, diğer yarısının ise bu durumun gerçekleşmemesi gerektiğini kaydettiğinin altı çizildi.

Demokratların yüzde 18’lik kısmı destek vermiyor

Bununla birlikte merkez, Cumhuriyetçilerin ve Cumhuriyetçi eğilimli görünen bağımsızların yalnızca %11’lik kısmının eski başkanın hesaplarının kalıcı bir şekilde yasaklanması gerekliliğini, %88’lik kısmın ise yasaklanmaması gerektiği fikrinde olduğu ifade edildi.

Merkez tarafından Demokrat eğilimlilerle Demokratların yüzde 81’lik kısmının Trump’ın hesaplarının kalıcı şekilde yasaklanması gerekliliğini, Demokratların yaklaşık olarak yüzde 18’lik kısmının ise bu karara destek vermediği kaydedildi.

“Bir yorumda bulunmayacağız”

Beyaz Saray’ın düzenlemiş olduğu günlük basın toplantısı esnasında kendisine Facebook Gözetim Kurulu’nca sorulan Trump’a ilişkin karara dair bir soruyu cevaplandıran Sözcü Jen Psak yapmış olduğu açıklamada, “Bu konu bağımsız bir Kurul’un kararı ve Trump’ın sosyal medyalarının geleceğine ilişkin bir yorumda bulunmayacağız.” dedi.

Trump kendisine özel sosyal iletişim kanalı oluşturdu

Amerika Birleşik Devletleri’nin eski Başkanı Donald Trump da kendisine özel “From the Desk of Donald J. Trump” isminde bir iletişim kanalı kurdu ve platformu, “güvenli ve özgür bir şekilde konuşulacak yer” olarak tanımladı.

Kurulan siteyle kullanıcılar tarafından Trump’a fotoğraf, mesaj ve video gönderebileceği belirtildi ve platforma aşina bir kaynak tarafından ise konuya ilişkin, “Bu yalnızca tek taraflı bir iletişim modeli. Bu yöntem, Trump’ın takipçileriyle etkileşim kurmasına yardımcı oluyor.” demişti.

Twitter tarafından kalıcı olarak engellenmişti

Bununla birlikte tüm olayların başlangıcında Trump, 6 Ocak’taki kanlı Kongre baskınının ardından teknoloji devlerince sosyal medya platformları üzerinden uzaklaştırılmıştı.

Bununla beraber Trump’ın hesaplarının geleceğine dair Facebook tarafından bir karar verilmezken, Twitter yetkililerince, eski Başkan Trump’ın kalıcı bir şekilde platformdan engellendiği ifade edilmişti.

Yorumlar (0)