Esed: Türkiye düşmanımız değil

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, hükümetinin nihai hedefinin kuzeydoğu Suriye'de devlet kontrolünü yeniden sağlamak olduğunu açıkladı.

DÜNYA 01.11.2019, 11:36
Esed: Türkiye düşmanımız değil

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, Perşembe günü yaptığı açıklamada, kuzeydoğu Suriye'deki Kürt bölgelerinde yeniden devlet otoritesini sağlamanın "nihai hedef" olduğunu söyledi. Devlet televizyonuna konuşan Esed, sürecin aşamalı olacağını bildiğini ve "sahadaki yeni gerçekliğe saygı duyduğunu" belirtti.

Ekim ayının başında ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan askerlerinin bölgeden çekileceğini duyurmuştu ve Türk askeri kuzeydoğu Suriye'ye Barış Pınarı Harekâtı kapsamında yeniden istikrarın sağlanması ve terör koridorunun oluşmasını engellemek için girmişti.

"Soçi Mutabakatı geçici bir çözüm"

Türkiye, Rusya'yla vardığı Soçi Mutabakatı kapsamında harekâta ara vermiş ve Rusya'yla birlikte devriye görevlerine başlanacağını, bölgedeki Kürt askerlerinin araziyi terk edeceğini duyurmuştu. Rusya, Kürt askerlerin mutabakat kapsamında bölgeden çekildiğini belirtti.

Beşar Esed, Rusya ve Türkiye arasındaki mutabakatın geçici bir çözüm olduğunu, Suriye ordusu güçlerinin bölgeye eninde sonunda döneceğini söyledi ve "Nihai ve stratejik hedeflerimiz arasında bir karar vermeli ve taktiksel yaklaşımlarımızı belirlemeliyiz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye düşmanımız değil, ama ben Türkiye'de 'düşman' olarak görülüyorum"

Esed, mutabakatla birlikte Moskova'nın Türkiye'yle anlaşarak ABD'yi saf dışı bıraktığını, bunun önemli bir adım olduğunu söyledi ve Türkiye'yi 'düşman' olarak görmek istemediğini söyledi. Suriye Devlet Başkanı, Türkiye'nin düşman olmadığını ifade etmekle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisini bir 'düşman' olarak gördüğünü de ekledi.

Beşar Esed, kuzeydoğu Suriye'nin tekrar merkezi hükümet kontrolü altına alındığında Kürtlerden hemen silahlarının alınmayacağını da söyledi. Esed, "Bölgede silahlarını hemen teslim etmelerini bekleyemeyeceğimiz silahlı gruplar var, ancak asıl amacımız savaş öncesi duruma dönerek devlet kontrolünü bölgede tesis etmek" şeklinde konuştu.

SDG, Suriye'nin teklifini reddetti

Geçtiğimiz gün Suriye hükümeti, Kürt gruplarına orduya katılma teklifinde bulundu ancak bölgedeki silahlı grupların tamamını oluşturan Suriye Demokratik Güçleri (SDG), hükümetin bu teklifini reddetti. 

SDG, bunun gerçekleşmesi için SDG'nin özel statüsü ve yapısının korunacağı bir siyasi çözümün gerektiğini ve iki oluşumun birleşmesi için Suriye ordusu yapılanmasının değiştirilmesinin önemli olduğunu duyurmuştu.

Yorumlar (0)