Esed rejiminin savaşa finansman sağladığı iddiası dünya gündeminde

Suriye’de hüküm sürmekte olan Beşar Esed rejiminin, Avrupa'da giderek orada yerleşen halkına mal varlıklarını tehdit ederek yüksek bedeller karşılığında ‘Askerlik muafiyeti’ adı altında astronomik paralar toplayarak savaşa kaynak sağladığı iddia edildi

DÜNYA 30.09.2021, 17:37 02.10.2021, 10:28
Esed rejiminin savaşa finansman sağladığı iddiası dünya gündeminde

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi adlı kuruluşun yayın yaptığı internet sitesinde Suriye’deki büyükelçilikler nasıl savaş finansmanı sağlıyor? Başlığıyla önemli bir araştırma yayınlandı. Araştırmada Esed rejiminin askerliği bahane ederek özellikle Avrupa’da yaşayan vatandaşlarından para topladığı anlaşıldı.

Avrupa’da kendine bir hayat kuran ve bu nedenle zorunlu askerlikten kaçanların ödeyerek kendini garanti altına almak istediği belirtiliyor. Alınan yüksek ücretlerin paraya ihtiyacı olan rejim için en önemli gelir kaynaklarından biri haline geldi.

Askerliği şart koşarak para alıyor

Esed rejimi 18-42 yaş aralığında bulunan erkek vatandaşlarına askerlik hizmetini zorunlu kılıyor. Bu çerçevede özellikle 2021 yılının başından beri birçok Suriyeli gencin orduya katılmak ya da ailelerinin Suriye'de bulunan mülklerini kaybetme riski arasında kaldığı bildirildi.

Haziran ayında adının zorunlu askerlik listelerinden silinmesi için Stockholm'deki Suriye Büyükelçiliğine başvurarak 8 bin dolar ücret ödediğini söyşeyen 32 yaşındaki Suriye vatandaşı Yusuf, kendisinden alınan paranın rejim tarafından silah satın almak ve bunun sonucunda daha fazla insanı öldürmek için kullanılacağına dikkat çekti.

 Diğer yandan, Suriyeli milletvekili Mujeeb Al-Rahman Al-Dandan'ın verdiği bir röportajda; askerlikten muafiyetten faydalanmak için Suriyelilerin küçük bir kısmı gibi görünse de; yalnızca yüzde 10 ila 15'inin bu ücreti ödemesi halinde bile yılda 1,2 milyar dolardan fazla bir gelir elde edilebileceğini söyledi.

 Stockholm'deki Suriye Büyükelçiliği’ne Haziran-Ağustos ayları arasında üç ziyarette bulunan araştırmayı yapan sitenin muhabirleri, parasını ödeyerek muafiyetten faydalanmak için her gün ortalama olarak 10 kişinin kuyrukta beklediğini belirtti.

Yorumlar (0)