Esed rejimi yine sivilleri vurdu!

Suriye'de Esed rejimi, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki yerleşimlere hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırı sonucu 4 sivil yaşamını yitirdi.

DÜNYA 06.08.2019, 10:38
Esed rejimi yine sivilleri vurdu!

Suriye'de Beşşar Esed rejimi, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki yerleşim yerlerine yoğun bir şekilde hava saldırıları gerçekleştirmeye devam ediyor. En son gerçekleştirilen hava saldırısı, 4 sivilin hayatını kaybetmesine yol açtı.

Han Şeyhun ve Marratinnuman ilçeleri, Bıdama beldesi ve Abidin, Babolin, Kefer Sicne ve Habit köylerine, Hama'nın kuzey kırsalında Kefer Zita, Latamine ve Morik ilçelerine kara ve hava saldırısı gerçekleştirildi. 

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarından edinilen bilgiye göre, dün gece geç saatlerde Morik'e gerçekleştirilen hava saldırısında 4 sivil yaşamını yitirdi.

İdlib'de neler oluyor?

Beşşar Esed rejimi ve destekçileri İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne yoğun saldırılarla 17 Eylül 2018'de imzalanan İdlib mutabakatını ihlal etmiş, 750 binden fazla sivili yerinden etmişti.

Suriye İnsan Hakları Ağı, Beşşar Esed rejimi ve destekçileri tarafından İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne 26 Nisan-27 Temmuz'da gerçekleştirilen saldırılarda 208'i çocuk, 140'ı kadın 781 sivilin hayatını kaybettiğini bildirmişti. 

Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde bir bölge. 22 Temmuz 2019 tarihi itibariyle, iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015 yılının Mart ayında tamamen muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin ve Beşşar Esed'e destek veren Rusya'nın en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Rusya, Türkiye ve İran, 4-5 Mayıs 2017 tarihindeki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini 'Gerginliği Azaltma Bölgesi' ilan etmişti. Beşşar Esed rejimi güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine, Türkiye ve Rusya ek mutabakat yapmıştı.

17 Eylül 2018 tarihinde Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen, Beşşar Esed rejimi güçleri, destekçilerinin yardımıyla saldırılarını sürdürüyor. 

Yorumlar (0)