Esed rejimi ve Rusya'dan bir katliam daha!

Rusya ve Esed rejimine ait uçaklar, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda 4'ü çocuk 11 sivil öldü.

DÜNYA 13.07.2019, 11:51
Esed rejimi ve Rusya'dan bir katliam daha!

Rusya ve Esed rejimine ait savaş jetleri, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki yerleşim yerlerine hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda 4'ü çocuk 11 sivil hayatını kaybetti.

Dün geceden itibaren Rusya ve Beşşar Esed rejimine bağlı savaş jetleri, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Han Şeyhun ve Keferruma ilçesi ile Bsida, Marrıthırme, Keferya, Keferavid köylerine peş peşe hava saldırısı gerçekleştirdi.

Beyaz Baretliler (Sivil Savunma) kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Han Şeyhun ilçesinde 4'ü çocuk 8 sivil, Keferya köyünde ise 3 yetişkin sivil yaşamını yitirdi. Çok sayıda sivil ise yaralandı.

Suriye'deki askeri muhaliflere ait uçak gözlemevi, Han Şeyhun ilçesinde gerçekleştirilen hava saldırısıyla ilgili sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Rus savaş uçağının Hımeymim üssünden kalkış yaptığı bilgisi paylaşıldı.

Son durum: İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde...

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde. Halihazırda iç göç ile nüfusu 4 milyonu aşan İdlib'in merkezi, 2015 yılının Mart ayında muhaliflerin kontrolüne geçti. Beşşar Esed rejiminin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında İdlib bulunuyor.

Rusya, Türkiye ve İran, 4-5 Mayıs 2017 tarihlerindeki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etmişti. Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata varmıştı.

Beşşar Esed rejimi güçleri, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018 tarihinde Rusya'nın Soçi kentinde imzalanan mutabakata karşın saldırılarını sürdürüyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan 2019'da Türkiye, Rusya ve İran arasında gerçekleştirilen 12'nci toplantı sırasında bile saldırılar en az aynı yoğunlukta sürmüş hatta daha fazla artmıştı.

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusya'nın İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018 tarihinden beri ateşkesi ihlal ederek düzenlediği saldırılarda ise 553 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

SNHR (Suriye İnsan Hakları Ağı), Beşşar Esed ve destekçilerinin, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne 26 Nisan-12 Temmuz 2019 tarihleri arasında gerçekleştirdiği saldırılarda 157'si çocuk, 111'i kadın 606 sivilin hayatını kaybettiğini ilan etmişti.

Rus saldırıları ile rejim saldırıları nasıl ayırt ediliyor?

Sivil halka yönelik Suriye'de hava saldırıları gerçekleştiren Beşşar Esed rejimi ile Rus hava kuvvetlerinin bombardımanları birbirinden kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Rus yapımı olan ama eski teknolojiye sahip rejim uçakları saldırılarını yüksek irtifadan gerçekleştiremiyor ve alçalarak hedefe doğru yaklaşıp geniş alanları vuruyor. Rus eski yapımları olan Esed rejimi uçakları ayrıca nokta atış da yapamıyor. Hokta atış yapamadığı için hedefe doğru çok sayıda bomba atılıyor. Mühimmat sayısı fazla tutulduğu için de tahribat daha geniş bir çevreye yayılıyor. Ayrıca Esed rejimi uçakları, saldırı için irtifa kaybederken de aşırı yüksek ses çıkarıyor.

Rus uçakları ise saldırı anında hedefe fazla yaklaşmadığı için jet motoru sesleri yere ulaşmıyor. Rus saldırılarında ilk duyulan ses, bombaların infilak ettiği anda oluyor. Rejim uçakları eski teknolojiye sahip olduğu için bombardıman için hedeflere teker teker ve aralıklarla yaklaşırken, Rus uçaklarının en az ikisi bir arada havalanıp birlikte saldırıyor.

Mühimmat kalıntılarından da anlaşılıyor

Saldırılarda kullanılan mühimmat kalıntıları incelendiğinde eski nesil olanların Esed rejimine, yeni nesil olanların ise Ruslara ait olduğu tespiti yapılıyor. Muhalifler, Rus savaş uçakları ile Esed rejimi savaş uçaklarını, üslerin çevresinde ve ülkenin kilit noktalarına kurulmuş ekipmanları yardımıyla büyük ölçüde tespit edebiliyor.

Yorumlar (0)