Esed rejimi kimyasal attığı yere dayandı

İdlib mutabakatını ihlal ederek kentte ilerleyen Beşşar Esed rejimi, daha önce kimyasal saldırı düzenlediği Han Şeyhun ilçesinin sınırlarına yaklaştı.

DÜNYA 19.08.2019, 12:17
Esed rejimi kimyasal attığı yere dayandı

Beşşar Esed rejimi güçleri, Rusya'nın hava desteğiyle İdlib mutabakatını ihlal ederek kentin güneyinde ilerlemeye devam ediyor. Rejim güçleri, Han Şeyhun ilçesinin sınırlarına yaklaştı.

İdlib'in güneyindeki Hama kırsalından son bir haftadır ilerleyen rejim güçleri, Habit beldesini, Sukeyk ve Teri Tepelerini, Kefreydun ve Sabbağiyye çiftlikleri ile Han Şeyhun ilçesi sınırlarına giriş noktalarından biri olan Fakir Noktası'nı ele geçirdi.

Han Şeyhun ilçesini batı yönünden kuşatmaya çalışan Beşşar Esed rejimi güçleri, böylece ilçe sınırlarına da 500 metre yaklaşmış oldu.

Ayrıca rejim güçleri, Han Şeyhun'un içinden geçen Halep-Şam M5 otoyolunu da kesmek üzere.

Rejim sarin gazı kullanmıştı

Han Şeyhun ilçesi, 4 Nisan 2017 tarihinde Beşşar Esed rejiminin düzenlediği kimyasal saldırının ardından dünya gündemine oturmuştu. Sarin gazı saldırısı, 100'den fazla sivilin hayatını kaybetmesine, 500'den fazla sivilin yaralanmasına neden olmuştu.

Kimyasal saldırının ardından ABD, 7 Nisan günü rejime ait Şayrat askeri hava üssünü vurmuştu. 

Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (KSYÖ) ortak soruşturma misyonu (JIM), 6 Eylül 2017'de Han Şeyhun'da sarin gazı kullanıldığını, 27 Ekim 2017'de de saldırının rejim tarafından gerçekleştirildiğini doğrulamıştı.

Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında Han Şeyhun'u da içeren alanı İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ilan etmişti.

Fakat Han Şeyhun, Beşşar Esed rejimi ve destekçileri tarafından düzenlenen yoğun saldırıların hedefi olmaya devam ediyor. 

Han Şeyhun'un yaklaşık 10 kilometre güneyindeki Morik ilçesinin güneydoğusunda Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait bir gözlem noktası yer alıyor. 


 

Yorumlar (0)