Esed rejimi kaçan sivilleri vurdu: 7 ölü

Beşşar Esed rejimine ait savaş uçakları, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki yerleşimleri hedef aldı. Rejim uçakları, bu saldırılarından kaçan bir sivil aracı tespit ederek vurdu. Saldırıda 7 sivil hayatını kaybetti.

DÜNYA 03.02.2020, 11:21
Esed rejimi kaçan sivilleri vurdu: 7 ölü

Beşşar Esed rejiminin hava ve kara saldırılarından kaçarak güvenli bölgelere göç eden aile, araç içerisindeyken göç yolunda rejime ait savaş uçakları tarafından vuruldu.

Suriyeli muhaliflere ait uçak gözlemevine göre, Halep kentinin batı kırsalındaki Rehhal bölgesinde saldırılardan kaçan bir ailenin içinde bulunduğu sivil araç, Beşşar Esed rejimine ait savaş uçakları tarafından bombalandı.

Beyaz Baretliler olarak bilinen Sivil Savunma kaynaklarından edinilen bilgilere göre, araçta bulunan aynı aileden 3'ü çocuk ve 3'ü kadın olmak üzere toplam 7 sivil yaşamını yitirdi.

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı 4-5 Mayıs 2017 tarihlerinde yapılan Astana toplantısında, İdlib kenti ve komşu iller olan Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri, bazı bölgeleri, Humus kentinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile Suriye'nin güney bölgeleri olan Dera kenti ve Kuneytra kenti olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturulmuştu.

Türkiye, Rusya ve İran'ın imza attığı ve durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı ateşkes anlaşması, anlaşmanın altında bizatihi imzası bulunan Rusya İran tarafından çiğneniyor. Rusya hava saldırıları ile Beşşar Esed birilklerine havadan destek verirken, İran'ın desteklediği terörist gruplar ise Beşşar Esed birliklerine karadan destek sağlıyor.

Ateşkes anlaşmasının altında imzası bulunan Rusya ve İran söz konusu anlaşmayı çiğnemesi, Beşşar Esed rejiminin anlaşmaya hiçbir şekilde bağlı kalmamasına yol açıyor.

Beşşar Esed rejimi ve İran destekli teröristler, ateşkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden İdlib hariç kalanları, ateşkes anlaşmasının altında imzası bulunan Rusya'nın hava desteği ile ele geçirdi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde en güvenli bölge olarak gördükleri Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etti.

Rusya'nın, Türkiye ile 17 Eylül 2018 tarihinde vardığı Soçi mutabakatından kısa süre sonra da saldırılar devam etti.

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ni hedef alan Rusya, Beşşar Esed rejimi ve İran destekli teröristler, yalnızca 2019 yılının başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına 1 milyon 300 bin sivilin yerlerinden edilmesine neden oldu. Sadece hava saldırılarında, 1800'den fazla sivil hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)