Esed rejimi İdlib'e saldırdı! 8 sivil hayatını kaybetti

Suriye'de İran destekli terörist grupların ve Beşşar Esed rejiminin, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisinde yer alan İblin, Meşşu ve Belyun köylerine dair yaptığı saldırıda 8 sivil yaşamını yitirdi, 9 sivil ise yaralandı.

DÜNYA 03.07.2021, 10:07 04.07.2021, 09:42
Esed rejimi İdlib'e saldırdı! 8 sivil hayatını kaybetti

Suriye Sivil Savunma Medya Sorumlusu Hasan el-Ahmet yapmış olduğu açıklamada, İdlib'in güneyinde bulunan Meşşun, İblin ve Belyun köylerine rejim güçlerince karadan karaya atış yapan silahlarla saldırı düzenlediğini kaydetti.

Saldırıda Meşşun'da 1, Belyun'de 2 ve İblin'de 5 olmak üzere toplamda 8 sivilin hayatını kaybettiğini ifade eden Ahmet, 9 sivilin ise çevrede bulunan hastanelerek kaldırıldığı bilgisini paylaştı.

İdlib'teki durum

Rusya, İran ve Türkiye arasında 4-5 Mayıs 2017 tarihinde yapılan Astana toplantısında İdlib ve İdlib'e komşu Halep, Hama ve Lazkiye şehirlerinin kimi bölgeleri, başkent Şam'daki Doğu Guta, Humus'un kuzeyi ile güneyde Kuneytra ve Dera vilayetleri olmak üzere 4 gerginliği azaltma bölgesi oluşturuldu.

Fakat İran ve rejim destekli teröristler, Rusya'nın hava desteğiyle 4 bölge arasından 3'ünü ele geçirip İdlib'e doğru yöneldi.

Türkiye ise Eylül 2018'de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek amacıyla Soçi'de ek bir mutabakata vardı.

Rusya ile rejim güçlerinde bütün bölgeyi ele geçirmek amacıyla 2019 yılının Mayıs ayında operasyonlara başlanarak İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde birçok yerleşim ele geçirildi.

Son olarak ise Rusya ve Türkiye arasında 5 Mart'ta bir mutabakat yapıldı.

Zaman zaman rejim güçlerince ihlal edilen ateşkes ise büyük ölçüde korunuyor. 2017-2020 döneminde yaklaşık olarak 2 milyon sivil, rejimin ve Rusya'nın saldırılarında Türkiye sınırına yakın yerlere göç etmek durumunda kaldı.

Yorumlar (0)