Esed rejimi Han Şeyhun'u ele geçirdi

İdlib mutabakatını ihlal eden Beşşar Esed rejimi, daha önce kimyasal saldırı düzenlediği Han Şeyhun ilçesini ele geçirdi.

DÜNYA 22.08.2019, 16:04
Esed rejimi Han Şeyhun'u ele geçirdi

Beşşar Esed rejimi güçleri, İdlib'e bağlı Han Şeyhun ilçesine girmek için operasyon başlatmıştı. 

Rejim güçleri, Han Şeyhun ilçesine batı yönünden girişte bulunan Fakir ve Nimr kontrol noktalarını ele geçirdikten sonra, dün öğle saatlerinde Hazzanat noktasını da almış ve ilçeyi her yönden çevrelemişti.

Böylece ilçeyi kuzeydoğusundan da kuşatan rejim güçleri, ilçe merkezine girdi. 

Han Şeyhun'un yanı sıra güneyindeki Morik ve Kefer Zita ilçeleri de rejimin kuşatmasında kaldı. 

112 bin sivil yerinden edildi

Han Şeyhun ilçesi, 4 Nisan 2017 tarihinde Beşşar Esed rejiminin düzenlediği kimyasal saldırının ardından dünya gündemine oturmuştu. Sarin gazı saldırısı, 100'den fazla sivilin hayatını kaybetmesine, 500'den fazla sivilin yaralanmasına neden olmuştu.

Kimyasal saldırının ardından ABD, 7 Nisan günü rejime ait Şayrat askeri hava üssünü vurmuştu. 

Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (KSYÖ) ortak soruşturma misyonu (JIM), 6 Eylül 2017'de Han Şeyhun'da sarin gazı kullanıldığını, 27 Ekim 2017'de de saldırının rejim tarafından gerçekleştirildiğini doğrulamıştı.

Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında Han Şeyhun'u da içeren alanı İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ilan etmişti.

Fakat Han Şeyhun, Beşşar Esed rejimi ve destekçileri tarafından düzenlenen yoğun saldırıların hedefi olmaya devam ediyor. 

Yaklaşık 112 bin sivilin yerinden edildiği Han Şeyhun ilçesinin merkezinde şu an sivil bulunmuyor.

Yorumlar (0)