Esed'in savaş uçakları İdlib'de sivilleri vurdu

Şam rejiminin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne düzenlediği hava saldırılarında 3'ü çocuk 5 sivil hayatını kaybetti.

DÜNYA 23.06.2019, 15:50
Esed'in savaş uçakları İdlib'de sivilleri vurdu

Suriye'de, Beşşar Esed rejimine ait savaş uçaklarının İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne düzenlediği hava saldırılarında 3'ü çocuk olmak üzere 5 sivil yaşamını yitirdi.

Beşşar Esed rejimine bağlı savaş uçakları Kefrenbil ilçesi, Kensafra ve Bıdama beldeleri ve Cuzef, Kefer Battih, Sfuhen, İblin, Ureynibe ve Marand köylerinde kara ve hava saldırısı düzenleyerek sivil hedefleri vurdu.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekiplerinden alınan bilgilere göre, İdlib'in güneyinde Cuzef köyüne düzenlenen hava saldırısında şu ana kadar 3'ü çocuk olmak üzere 5 sivil hayatını kaybetti.

Bir taraftan arama kurtarma çalışmaları devam ederken, diğer taraftan ölenlerin sayısının artmasından endişe ediliyor.

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde son durum

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse matadorbet iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde bir bölge. Halihazırda iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015 yılının Mart ayında muhaliflerin kontrolüne geçmişti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan ettiler. Beşşar Esed güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vardı.

Beşşar Esed güçleri, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018'de Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen saldırılarını sürdürüyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan 2019'da Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen 12'nci toplantı sırasında dahi artan saldırılar, üzeinden geçen zaman rağmen aynı yoğunlukta sürmeye devam etti.

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusya'nın İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018'den beri ateşkesi ihlal ederek düzenlediği çeşitli saldırılarda ise 553 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

Yorumlar (0)