Esed güçleri, İdlib'e saldırı başlattı: 13 bin sivil göç etti!

Esed rejimi güçleri, Halep'in İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki batı ve güney kırsalına kara saldırısı yaptı. 13 bine yakın sivil daha saldırılar sebebiyle Türkiye sınırına göç etti.

DÜNYA 17.01.2020, 12:21 17.01.2020, 16:10
Esed güçleri, İdlib'e saldırı başlattı: 13 bin sivil göç etti!

Suriye'de Beşşar Esad rejimi ve İran destekli gruplar, Halep'in İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde kalan batı ve güney kırsalına kara saldırısı düzenledi.

Esad ordusu ve İran destekli yabancı gruplardan meydana gelen rejim güçleri, karadan Halep'in batı ve güneyindeki sivil yerleşimler ve muhaliflere ait cephe hatlarını yoğun bombardıman başlattı.

13 bine yakın sivil daha saldırılar sebebiyle Türkiye sınırına göç etti.

Silahlı gruplar, geçen hafta Halep, Deyrizor, Hama ve Lazkiye illerinden, Halep ilinin batı ve güney kırsalına yığınak yapmış ve saldırı hazırlıklarını bitirmişti.

Bölgeye, İran Devrim Muhafızları Ordusu, Kudüs Tugayı, 104. Tugay ve 4. Fırka'ya bağlı Gays güçlerinden meydana gelen askeri unsurlar, çok sayıda tank ve zırhlı araç gönderilmişti.

Halep kırsalına yapılan saldırılara dün Rus savaş uçakları da destek vermişti.

Rus uçakları, dün ve bugün İdlib'in güneyindeki Maarratürnuman'a yapılan bombardımana da katıldı.

Türkiye sınırına göç başladı

Saldırı altındaki bölgelerden birçok sivil, Türkiye sınır hattına yakın bölgelere yöneldi. Batı Halep kırsalındaki Anadan (Tel Tamura) ilçesinde TSK'nın 4 No'lu gözlem noktası da bulunuyor.

Bölgede, Halep ile Lazkiye'yi bağlayan ve Halep, Hama, Humus ile Şam üzerinden Ürdün'e uzanan stratejik M5 otoyolu da yer alıyor.

Yaklaşık 1 milyon 300 bin sivil göç etti

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından beri muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu yaklaşık 4 milyona varan İdlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. 

Rusya’nın, Türkiye'yle 17 Eylül 2018'de vardığı "Soçi mutabakatı"ndan bir süre sonra da saldırılar sürdü. "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi"ni hedef alan Rusya, rejim ve İran destekli savaşçılar, sadece 2019 başından beri Türkiye sınırı yakınlarına, yaklaşık 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardımanlarda en az bin 600 sivil hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)