Esed'e İdlib faturası: 900 ölü

DÜNYA 05.07.2019, 11:37
Esed'e İdlib faturası: 900 ölü

Askeri muhalifler ve Esed karşıtı silahlı gruplar, Beşşar Esed güçlerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne saldırılarına karşı düzenledikleri operasyonlarda son 2 ayda 900'den fazla Esed gücünü öldürdü.

ÖSO (Özgür Suriye Ordusu)'nun parçalarından biri olan Ulusal Kurtuluş Cephesi çatısı altındaki Nasır Ordusu sözcüsü Muhammed Raşit, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Beşşar Esed rejiminin İdlib ve Hama kırsalında sürekli ilerleme girişiminde bulunduğunu fakat askeri muhalifler ve Esed karşıtı silahlı grupların bu girişimleri başarılı şekilde püskürttüğünü açıkladı.

Nasır Ordusu sözcüsü Muhammed Raşit, Esed rejiminin ilerlemesinin, Tel Meleh ile Cubbeyin gibi stratejik noktaların Nasır Ordusu tarafından geri alınması neticesinde durduğunu, diğer yandan Hama'nın kuzey ve batı kırsalında bölgenin ova olması sebebiyle sızma ve beklenmeyen eksenlerde vur kaç operasyonları düzenlediklerini, bu taktikle her defasında rejime büyük kayıplar verdirdiklerini dile getirdi.

Nasır Ordusu sözcüsü Muhammed Raşit, son 2 aydaki operasyonlarda, 150'si rütbeli olmak üzere en az 900 Esed rejimi gücünün etkisiz hâle getirildiğini, bin 700'den fazla Esed askerinin ise yaralandığını açıkladı.

Mayıs ayından bugüne kadar Beşşar Esed rejime ait 24 tank, 9 personel taşıyıcı, bir çok zırhlı araç, 10 tanksavar rampası, 24 top ve 2 iş makinesini imha ettiklerini söyleyen Nasır Ordusu sözcüsü Muhammed Raşit, İran destekli terörist gruplara ait 4 adet "Ebabil 3 ve 4" isimli insansız hava aracını da düşürdüklerini bildirdi. 

Beşşar Esed rejimi güçlerinin kayıplarının çok daha fazla olduğu, bu rakamların yalnızca kimliği tespit edilebilenlerden oluştuğu bilgisi alındı. 

İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde son durum!

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kenti neredeyse iç savaşın ilk gününden bugüne muhaliflerin kalesi konumunda. Halihazırda iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015 yılının Mart ayında muhaliflerin kontrolüne geçmişti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında bulunuyor. 

Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" olarak ilan etmişti. Beşşar Esed güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata varmıştı.

Beşşar Esed rejimi güçleri, destekçilerinin de yardımıyla 17 Eylül 2018 tarahinde Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen saldırılarını aralıksız olarak sürdürüyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan 2019 tarihinde Türkiye, Rusya ve İran üçlüsü arasında düzenlenen on ikinci toplantı sırasında artan saldırılar hızını kesmeden aynı yoğunlukta devam etti. 

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusya'nın İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018 tarihinden beri ateşkesi ihlal ederek düzenlediği saldırılarda ise 553 binden fazla sivil yerlerinden oldu. Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Beşşar Esed ve destekçilerinin, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne 26 Nisan-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdiği saldırılarda 487 sivilin yaşamını yitirdiğini, bin 495 sivilin yaralandığını açıklamıştı.

Askeri muhalifler ve Esed rejimi karşıtı gruplar, mayıs ayında Esed güçlerinin ilerleyişini durdurmak için operasyon başlatmıştı.

Yorumlar (0)