Esad rejiminden PKK/YPG hamlesi

Beşşar Esad rejimi, Kuzey Suriye'deki Halep şehir merkezinde PKK/YPG terör örgütünün işgalindeki Eşrefiyye ile Şeyh Maksut mahallerine yakıt akışını kesti.

DÜNYA 28.11.2022, 18:50 29.11.2022, 17:23
Esad rejiminden PKK/YPG hamlesi

Yerel kaynaklardan aktarılan bilgiler doğrultusunda, Esad rejimi, kontrolü altındaki bölgelerde 18 Eylül 2022'de sözde yerel seçim bahanesiyle Halep'te PKK/YPG'li teröristlerin konuşlandığı Eşrefiyye ile Şeyh Maksut mahallerindeki PKK/YPG'nin sözde yerel meclisini değiştirmeyi talep etti. 

Kaynaklar, PKK/YPG'nin bu talebi reddettiğini ve bu durum üzerine rejim kuvvetlerinin, geçtiğimiz cumartesi günü itibarıyla söz konusu mahallelere yakıt girişine yasak getirdiğini belirtti.

Yakıt krizi sebebiyle bahse konu mahallelere elektrik veren jeneratörlerin büyük bir bölümü devre dışı kaldı.

Esad rejimi kuvvetleri, 7 Nisan 2022'de Eşrefiyye ile Şeyh Maksut mahallelerini ablukaya almış, buna karşılık olarak da terör örgütü, 9 Nisan 2022'de Haseke kenti ile Kamışlı ilçesindeki Esad rejimi kuvvetlerini ablukaya almıştı.

Rejim yaklaşık olarak 10 gün devam eden ablukada mahallelere ilaç, gıda, un ve akaryakıt gibi malzemelerin girişine engel olmuştu.

Terör örgütünün Halep şehir merkezindeki varlığı

Esad rejimi, 2012 yılında silahlı direnişin artması üzerine, kendisine karşı çatışmaya girmemesi şartıyla Suriye'nin kuzeyindeki bazı yerleri terör örgütüne bıraktı. PKK/YPG bu şekilde Halep şehir merkezindeki bahse konu mahallelerde konuşlanmaya başladı.

Örgüt, 2016 yılında Rusya Federasyonu ve rejimin Halep'i kuşatıp ele geçirmesi için stratejik destekte bulundu.

Rejim yönetiminde olan Halep kent merkezinde PKK/YPG varlığına izin verilirken, buna karşılık olarak terör örgütü de rejimin Haseke kenti genelindeki bazı yerlerde varlık göstermesine müsaade ediyor. Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke'de taraflar zaman zaman hakimiyet mücadelesinden kaynaklaklı kısa süreli çatışmalara girebiliyor.

Yorumlar (0)