Esad rejiminden İdlib'e saldırı: 4 sivil hayatını kaybetti

Suriye'deki Esed rejiminin, Suriye’nin kuzeybatısında bulunan İdlib kent merkezine gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda ilk belirlemelere göre 4 sivil hayatını kaybetti, 2 sivil ise yaralandı.

DÜNYA 08.09.2021, 09:34 08.09.2021, 09:51
Esad rejiminden İdlib'e saldırı: 4 sivil hayatını kaybetti

İdlib'in güneydoğusunda bulunan Serakıb ilçesinde konuşlu haldeki Esed rejimi ordusu ve İran destekli terör gruplarından oluşan rejim güçlerinin, karadan İdlib şehir merkezine atış yaparak silahlarla saldırdı.

4 sivil öldü

Sivil Savunma kaynaklarından gelen bilgilerde, İdlib şehir merkezine düzenlenen saldırı sonucunda, biri çocuk ve biri kadın olmak üzere 4 sivil yaşamını yitirdi, 2 sivil yaralandı.

Saldırıda yaralananlar, çevrede bulunan hastanelere kaldırıldı.

Diğer yandan, gün içinde Rus savaş uçaklarının İdlib’in Marat Mısrın beldesinde bulunan bir kampa gerçekleştirdiği hava saldırısında 4 sivil yaralanmıştı.

İdlib'deki son durum


4-5 Mayıs 2017’de Türkiye, Rusya ve İran arasında gerçekleştirilen Astana toplantısında İdlib ve Halep, Lazkiye ve Hama gibi komşu illerin bazı yerleri, başkent Şam'ın Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri, Humus kentinin kuzeyi olmak üzere 4 adet "gerginliği azaltma bölgesi" kuruldu.

Fakat Esad rejimi ve İran destekli terör grupları, Rusya'nın hava desteğiyle beraber 4 bölgeden 3'ünü ele geçirdikten sonra İdlib'e doğru yöneldi. 2018’in Eylül ayında Türkiye, Rusya ile ateşkesi güçlendirmek adına Soçi'de ek mutabakata vardı.

Moskova’da yeni mutabakat

2019’un Mayıs ayında Rusya ve rejim güçleri, bölgenin tamamını ele geçirmek amacıyla çeşitli operasyonlar gerçekleştirdi ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde bulunan pek çok yerleşim bölgesini ele geçirdi.

Son olarak 5 Mart’ta, Rusya ile Türkiye arasında Moskova'da yeni bir mutabakata varıldı.

Rejim güçlerinin dönem dönem ihlal ettiği ateşkes büyük oranda korunuyor. 2017-2020 sürecinde yaklaşık olarak 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldırıları neticesinde Türkiye sınırına yakın yerlere göç etmek durumunda kaldı.

Yorumlar (0)