Esad rejimi, İdlib’e saldırdı: 6 sivil öldü 

Suriyeli Esad rejimi, İdlib’in ateşkes bölgesine saldırdı. İlk belirlemelere göre 6 sivil öldü, 6 kişi de yaralandı. 

DÜNYA 17.07.2021, 15:40 18.07.2021, 10:31
Esad rejimi, İdlib’e saldırdı: 6 sivil öldü 

İdlib’in güneydoğusunda bulunan ve rejim ordusu ile İran destekli yabancı terörist gruplarından oluşan Esad rejimi güçleri, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki Serce köyüne karadan karaya atış gerçekleştirdi. 



Sivil savunma ekiplerinden alınan bilgiye göre Cebel Zaviye bölgesine yapılan saldırılarda 2 çocuk ve 4 yetişkin hayatını kaybetti. Sivil Savunma çalışanı 3 kişinin de içince bulunduğu 6 yaralı, çevre hastanelere kaldırıldı. Bölgede enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmalarına yardım eden gazeteciler arasında Türkiye’den İzzettin Kasım isimli gazeteci de bulundu. 



İdlib’deki sorunlar durulmuyor 



Türkiye, İran ve Rusya arasında 4-5 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen Astana toplantısında İdlib ve komşu illerinin (Hama, Halep, Lazkiye) bazı bölgelerinin, Doğu Guta’nın, Kuzey Humus’un ve Kuneytra ile Dera vilayetlerinin “gerginliği azaltma bölgesi” olmasına karar verilmişti. Fakat Esad rejimi ve İran destekli terörist gruplar, Rusya’dan aldıkları destek ile 4 bölgeden 3’ünü ele geçirip İdlib’e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018 tarihinde Rusya ile ateşkesi yenilemek için Soçi’de ek mutabakata vardı.  



Mutabakata karşı rejim ve Rus güçleri, Mayıs 2019’da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara başladı ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki pek çok yerleşim yerini ele geçirdi. Son olarak 5 Mart 2020 tarihinde Moskova’da Rusya ve Türkiye arasında yeni bir mutabakat sağlandı. 

Yorumlar (0)