Ersin Tatar’dan Rum kesimine 'pasaport' tepkisi

GKRY'nin (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi), KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın da aralarında ulunduğu 14 Kıbrıslı Türk'ün Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportunu iptal etmesinin akabinde Tatar, “Bu bir ırkçılıktır, bu bir çağdışılıktır.” dedi.

DÜNYA 24.08.2021, 01:01 24.08.2021, 18:00
Ersin Tatar’dan Rum kesimine 'pasaport' tepkisi

GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Kapalı Maraş’ın açılmasının ardından bazı Kıbrıslı Türk siyasilerin pasaportlarının iptal edileceğini açıklamıştı. Rum Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın da aralarında bulunduğu 14 Kıbrıslı Türk'ün pasaportunu iptal etmişti. GKRY’nin aldığı skandal kararının ardından Tatar GKRY’ye sert bir dille tepki göstererek, “Bu kararı alan Rum yönetimini şiddetle kınıyorum. Bu bir ırkçılıktır, bu bir çağdışılıktır, insan hakları yönünden yanlıştır ve hukuki bir zemini yoktur. Yurttaşlar arasında bu tür bir ayrım yapmak kabul edilebilir bir şey değildir.” ifadelerini kullandı.


(Nikos Anastasiadis)

“Kabul etmiyorum"

Tatar, “Bizim mücadelemizi farklı noktalara çekerek ‘Pasaportları iptal ederiz.’ şeklindeki açıklamaları kınıyorum ve kabul etmiyorum.” sözlerini sarf ederek, “Bu kişisel bir mesele değildir. Şahsen ben senelerdir bu pasaportu kullanmadım, karar beni bağlamıyor. Fakat bu halkımızı, toplumumuzu ilgilendiren bir şeydir. Bizim halkımız şu ana dek bu pasaportları aldıysa, içinde bulunduğu şartlardandır. Karşı karşıya kaldığımız bu haksızlıklardan dolayı burs, seyahat gibi nedenlerden almışlardır.” dedi.



"Rum tarafının işine gelmedi"

Tatar, Kıbrıs'ın iki halkın ortak bir cumhuriyeti olduğunu, pasaportun anlaşmadan dolayı kaynaklanan haktan alındığını anımsatarak, bu hakka saygı duyulmasını istedi.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bugün bir Rum Cumhuriyeti olarak muamele gördüğünü söyleyen Tatar, “Bir duruş, bir görüş, yeni bir siyaset ve vizyon ortaya koyduğumuz için Rum tarafının işine gelmeyen bir durum ortaya çıktı. 'Eylemlerinizi, söylediklerinizi beğenmezsem pasaportunuzu iptal ederim.' tavrı dünyanın hiçbir yerinde kabul görmeyecek bir davranıştır.” diye konuştu. 

Yorumlar (0)