Ersin Tatar: Türkiye’nin garantörlüğü bizim kırmızı çizgimiz!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerlerinin Kıbrıs’taki varlığı bizim kırmızı çizgimizdir.” dedi.

DÜNYA 16.02.2021, 09:30 16.02.2021, 18:10
Ersin Tatar: Türkiye’nin garantörlüğü bizim kırmızı çizgimiz!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yazılı bir açıklama yaptı.

Tatar, yapmış olduğu yazılı açıklamada, Kıbrıs konusuna ilişkin Birleşmiş Milletler öncülüğünde garantör ülkelerin de katılımlarıyla gayriresmi bir 5+1 toplantının gerçekleşmesine dair girişimlerin gündemde yer aldığını kaydetti.

Rumlar Türkiye’nin garantörlüğünü istemiyor

Tatar bu süreçte Rum tarafının tahriklerinin yoğunlaşarak sürdüğünü kaydederek, “Türk askerinin Kıbrıs’tan uzaklaştırılmasını ve Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılmasını” talep eden Rum kesiminin, Türkiye’nin kırmızı çizgisi olan egemen eşitliğin kabul edilmeyeceğini bir kez daha söylediğine vurgu yaptı.

Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis bu açıklamayı yaparken Tatar ise, “Türk tarafının egemen eşitlik talebi memleketin sonu olacaktır.” diyerek Rumların zihniyetinde bir değişiklik olmadığını ve değişiklik olmayacağını da bir kez daha gözler önüne serdi.

“Türkiye’nin garantörlüğü kırmızı çizgimizdir”

Tatar, “Türkiye’nin garantörlüğü, Kıbrıs’ta Türk askerinin varlığı, siyasi eşitliğimiz ve egemenliğimiz kırmızı çizgilerimizdir ve bunlardan asla vazgeçilemez.” diyen Tatar, bunlardan vazgeçilmesinin Rum boyundurluğu altına girmenin kabul edilmesi manasını taşıdığını söyledi.

“Geri adım atmayacağız”

Tatar açıklamasına şöyle devam etti:

“Egemen eşit iki devlete dayanan çözüm modeli uluslararası alanda kendisine destek bulurken, Rum tarafı ise sistematik ve bilinçli bir şekilde kabul edilemez tahrik ve taleplerde bulunup gerginliği tırmandırmaktadır.

Temennimiz odur ki egemen eşit iki ayrı devlete dayanan çözüm modelinin yaşama geçirilmesidir. Rum tarafının tüm tahriklerine karşın, uğraşlarımız bu yolda sürecek ve geri adım atmayacağız.”

Yorumlar (0)