Ermenistan ordusu, Paşinyan'a istifa çağrısı yaptı

Ermenistan ordusu Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını talep etti. Paşinyan olaya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, "Ülkede darbe girişimi var" diyerek destekçilerinin başkent Erivan'da toplanması çağrısı yaptı ve Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ı görevden aldığı duyuruldu. 

DÜNYA 25.02.2021, 12:35 25.02.2021, 18:05 Hanife
Ermenistan ordusu, Paşinyan'a istifa çağrısı yaptı

Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ordusu karşı büyük bir hezimete uğrayan Ermenistan ordusu suçlu bulduğu Paşinyan’ı istifaya çağırdı.

Ermenistan’daki yerel basında yer alan haberlere göre, Genelkurmay Başkanı dahil bütün üst düzey komutanlar, Paşinyan’ın istifası için bildiri imzaladı. 



Ordu komutanlarının istifa çağrısı üzerine açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Paşinyan,  bu durumu “darbe girişimi" olarak nitelendirdi ve destekçilerini sokağa çağırdı.


Sosyal medya platformu Facebook üzerinden halka seslenen Paşinyan, ordunun istifa çağrılarını reddetti ve darbe karşıtlarını başkent Erivan'ın merkezindeki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanmalarını istedi.

Paşinyan: Ordu görevini yapsın, ülkenin sınırlarını savunsun

Orduya karşı taraftarlarına destek çağrısında bulunan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan,  "Ben halkım için mücadele ediyorum. Polis halkın güvenliğini sağlayacak" şeklinde konuştu.



Destekçileriyle birlikte bir süre yürüdükten sonra Parlamento'nun önündeki bir konuşma yapan Paşinyan, Ermenistan halkının askeri darbeye izin vermeyeceğini belirterek, Ermenistan ordusuna kendi görevini yerine getirmesini ve ülkeyi savunması söyledi. 

Paşinyan, ordunun istifa çağrısına ise halk tarafından seçildiğini bu yüzden istifasına yalnızca halkın karar verebileceğini belirtti.



Ermenistan Genel Kurmay Başkanlığı: İstifa çağrısı bir baskı neticesinde yapılmamıştır

Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı, Paşinyan’ın “darbe girişimi” olarak nitelendirmesi üzerine,  istifa çağrısında pozisyonlarının değişmediğini ve söz konusu çağrının bir baskı neticesinde yapılmadığı belirtildi.



Genelkurmay Başkanlığı Açıklamada, “Bu, amacı tek olan generallerin ve subayların, bu önemli anda vatanın kurtuluşuna hizmet etmek olan açık inancı ve duruşudur.” diyerek pozisyonlarını teyit ettiklerini ve İstifa çağrısının bir baskı neticesinde yapılmadığının altı çizildi.

Paşinyan Genelkurmay başkanını görevden aldı

Reuters haber ajansı Paşinyan’ın, Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu.

Ermenistan ordusundan yapılan açıklamada, Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı ve hükümetinin Ermeni halkı için bu kritik durumda artık yeterli kararlar alamayacağını belirterek, “Ordu, uzun bir süre, Silahlı Kuvvetleri itibarsızlaştırmayı amaçlayan saldırılara, sabırla tahammül ettik ancak her şeyin bir sınırı var.” denildi.

Halkla düşmana karşı savaşmak için görevini onurla yerine getirdiği vurgulanan açıklamada, “Mevcut yetkililerin verimsiz yönetimi dış politikadaki ciddi hatalar ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi." ifadelerine yer verildi.

Muhalefet orduya çağrıda bulunmuştu

işgal ettiği Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusu karşısında yenilgiye uğrayan Ermenistan’da savaşın hemen ardından önce ki yılın sonlarına doğru Paşinyan’ın istifası için süresiz protestolar başlatılmıştı.

Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı olan Vazgen Manukyan da geçen Aralık ayında Erivan’da gerçekleştirilen protestoda yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerine seslenerek, Ermenistan ordusunu ve polisini halkın yanında olmaya davet etmiş,  "Her saat önemli. Halkı meydanlarda bekletmeyin. Bize katılın" demişti

Yorumlar (0)